Handel wirtualną walutą

• Autor wątku Autor wątku Matys698
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matys698

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Interesuje mnie aspekt prawny apropo handlu wirtualną walutą (dla przykładu z gry World of Warcraft)... mianowicie chodzi o to że regulamin gry zabrania sprzedaży/kupna postaci/złota z gry i prowadzi to do zablokowania konta... Jednakże czy oprócz możliwości utraty konta mogą wiązać się z tym jakieś konsekwencje prawne? Czy jeśli prowadziłbym ów handel w sposób całkowicie jawny być może nawet podając na stronie dane firmy to czy producent World of Warcraft będzie miał jakieś podstawy prawne do zakazanie mi sprzedaży waluty z tejże gry?

Druga rzecz to jeśli ów handel odbywałby się w sposób ciągły (chodzi o kupno i sprzedaż owej wirtualnej waluty od graczy) to czy potrzebna w tym celu byłaby działalność gospodarcza? Zastanawiam się nad tym bo w końcu handel odbywa się czymś co tak naprawdę nie istnieje...

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi ;)

Grając w grę akceptujesz jej regulamin który jest rodzajem umowy - złameni umowy grozi odpowiedzialnością cywilno-prawną.

teoretycznie tak jednakże z drugiej strony takowy handel na allegro kwitnie jak również za granicą na serwisach specjalizujących się w tym liczących po kilkanaście tysięcy wejść dziennie i działających od ponad 4lat... W tym wypadku właściciele ów serwisów już dawno powinni pójść za kratki i ich strony powinny być zamknięte... Dlatego właśnie zastanawiam się czy jeśli chodzi o ten konkretny przypadek w prawie nie ma jakiejś luki, w regulaminach tych gier pisze że za handel o którym wspomniałem grozi utrata konta w grze jednakże o konsekwencjach prawnych nie ma wzmianki...

Bo widocznie producenci uznają, że ciągnięcie się po sądach jest nieopłacalne, pozatym musialiby udowodnić szkodę. To, że coś jest powszechnie stosowane nie sprawia, że jest legalne. Nie wiem jaki stosunek do tego maja producenci, czy dystrybutor gry - chociaż on jednak z tego akurat niewiele ma (jeśli w ogole coś). Jakiś polski oddział Blizzarda by się przydał.

rozumiem a czy na przykład umieszczenie poniższego tekstu w regulaminie serwisu mogłoby zlegalizować całą sprawę?

"Wszystkie przedmioty i złoto w grze "World of Warcraft" stanowią własność Blizzard Inc.
Opłata nie jest uiszczana za wejście w posiadanie tych że przedmiotów lecz za czas poświęcony na zdobycie ich w grze.
Wszystkie przedmioty oraz złoto pozostają nadal własnością Blizzard Inc.
Użyte loga oraz nazwy należą do ich prawowitych właścicieli."

dziękuje za pomoc, na końcu ostatnie małe pytanie.. jeśli producent w regulaminie gry nie zawarł jakie konsekwencje prawne może ponieść osoba sprzedająca ich wirtualną walutę oprócz tylko tego że jej konto w grze może zostać zbanowane to jaka największa możliwą kare mogłaby ta osoba otrzymać o ile wogle jakakolwiek?

niestety nie mogłem wyedytować posta więc piszę jeszcz jednego - mianowicie chodzi mi o kolejną ważną kwestie:

Jeśli mój serwis zajmował by się jedynie pośrednictwem w handlu wirtualna walutą między graczami (sam nie grałbym ani nie posiadał konta w grze co równałoby się z tym że nigdy nie akceptowałem jej regulaminu) to czy ewentualne konsekwencje prawne wynikające ze złamania regulaminu mimo iż go nie akceptowałem również mogłyby mnie dosięgnąć?

Zasadniczo Sad moze nakazac naprawienie szkody jako poniosl producent gry.

Jesli np. producent sprzedaje wirtualna walute (jak np. Linden Software, producent Second Life), to potencjalnie jest w stanie wycenic i udowodnic szkode z takiego nielegalnego handlu.

Działasz wtedy na szkodę wyżej wymienione przedsiębiorstwa i może on się domagać odszkodowania za poniesioną szkodę.

Powrót