Handel wirtualnymi przedmiotami z gry, a zasadność ew. roszczeń twórców tej gry

• Autor wątku Autor wątku surrenis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

surrenis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Szanowni Wolontariusze, uprzejmie proszę o pomoc w niżej opisanej sprawie. Zapoznałem się tutaj z około dziesięcioma wątkami dotyczącymi zbliżonej tematyki, szukałem wyroków, postanowień na portalu orzeczeń, jednak nie udało mi się znaleźć jasnej odpowiedzi. Rzecz dotyczy gry MMORPG (wirtualny świat, duża liczba graczy, pośrednictwo Internetu). Rozważam założenie działalności gospodarczej, w ramach której przekazywałbym zainteresowanym wirtualne przedmioty zgromadzone w grze za opłatą. Regulamin gry zabrania przekazywania przedmiotów z gry w zamian za prawdziwe pieniądze, liczę się z ewentualnym usunięciem konta wraz z wirtualnymi przedmiotami. Zdaję sobie sprawę, że wirtualne przedmioty nie należą do mnie, ale z drugiej strony przecież mogę nimi dysponować w grze: przekazać innemu graczowi, wyrzucić itd. Czy gdybym, bazując na fakcie, że wirtualny przedmiot nie jest rzeczą, nazwał to, co planuję robić, nie handlem, a: świadczeniem usług polegająch na wykonywaniu pewnych czynności w grze (zmierzających do przekazania wirtualnych przedmiotów), to czy zmieniałoby to coś w sposób istotny? Podsumowując, czy
w związaku z prowadzeniem przeze mnie wyżej opisanej działalności, ewentualne roszczenia zapłaty, zadośćuczynienia ze strony twórców tej gry byłyby zasadne? Uprzejmie zaznaczam, że niniejszy temat nie dotyczy kwestii podatkowych.

surrenis napisał:
... ... czy w związaku z prowadzeniem przeze mnie wyżej opisanej działalności, ewentualne roszczenia zapłaty, zadośćuczynienia ze strony twórców tej gry byłyby zasadne? ...
Jak najbardziej, ba będą mieli prawo złożyć wniosek o ściganie. Nie można rozporządzać prawami, których się nie posiada.

Powrót