Handel Własnymi publikacjami.

• Autor wątku Autor wątku djgrajek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djgrajek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
WItam Serdecznie. Jestem muzykiem, na codzien zajmuje sie muzyką, gram w zespole (koncertujacym , wydającym plyte) na Klawiszach. Ostatnio na swoich instrumentach utworzyłem style do klawiszów m-ki ROLAND. ( STYL jest to plik z rozsz. stl. który jest wgrywany do pamieci instrumentu i dzieki niemu mamy sekcje akompaniamentu i w jaki sposób go muzyk wykorzysta to juz jego intencja , granie polega na wciskaniu akordów i ot całe wykorzystanie stylu, jest to tak jak mowie linia ELEKTRONICZNA która wygrywamy do pamięci nastepnie mozemy grac co tylko chcemy ciesząc sie owym stylem) i teraz pytanie otóż style są moją wlasnościa sam je wytworzylem i Czy handlując ową publikacją firma Allegro ma prawo miec do mnie jakies ,,ale" ?

Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź, Pozdrawiam Serdecznie, Damian

Stworzyles - mozesz sprzedawac.
Na aukcji wyraznie napisz ze jestes autorem.

Na temat kwestii podatkowych i ewentualnej dzialalnosci gospodarczej sie nie wypowiadam - ale poczytaj o tym.

no tez tak sądze, jesli chodzi o kwestie i dzialalnośc podatkową to na zyczenie jest wystawiana f-v jednak cale allegro i handel na nim to jedno wielkie omijanie podatków i wszelkiej biurokracji.

No i tez chcialem handlować czyms co nalezy do mnie. Niestety od allegro uzykalem taką wiadomość cytuję:

Proszę koniecznie zwrócić uwagę na fakt, że aby wystawić na sprzedaż dane/pliki (w tym graficzne, np. zdjęcia, tapety i dźwiękowe, np. MP3 lub MIDI, także "ogólnodostępne w Internecie"), musi Pan posiadać do nich autorskie prawa majątkowe i zamieścić informację o tym w opisie aukcji. W większości przypadków oznacza to, że musi Pan być ich autorem. Naruszenie praw autorskich może narazić Pana na konsekwencje prawne,

Zgodnie z punktem 4 załącznika nr 1 do Regulaminu Allegro zabronione są: "Muzyka, filmy, oprogramowanie i inne towary, które naruszają prawa autorskie/ własność intelektualną". W tym wypadku owszem Towar moze i faktycznie byc panskim wytworem.

Pełny tekst załącznika dostępny jest na stronie:

http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/z2.php

Wystawiane przez Pana przedmioty należą do grupy ogólnodostępnych, możliwych do znalezienia w innych źródłach. W związku z powyższym nie mamy możliwości ustalenia faktycznego autora tych przedmiotów.

W związku z powyższym aukcje tego typu są dopuszczone w Allegro wyłącznie pod warunkiem, że mamy pewność iz jest to wytwór pana.

No to co ja mam teraz zrobic? spedzilem nad tą pracą tyle czasu.. i poprostu szkoda mi to zmarnowac... Jakies oswiadczenie?

Standard...

Niestety czesc osob w obsludze uzytkownikow w Allegro nie nalezy do zbyt rozgarnietych...
Wiem bo tam pracowalem (ale w dziale IT).

Rozejrzyj sie na Allegro po innych aukcjach - znajdziesz pewnie tresc oswiadczenia, ktore zadowoli pracownikow Allegro.

Napisałem coś takiego - nie pasowało...

,,Oświadczam iż posiadam prawa autorskie/majątkowe do w/w styli.Style są mojej produkcji stworzone na moim wlasnym instrumencie. Podczas tworzenia ich także nie zostało naruszone prawo autorskie. Style to sekcja akompaniamentu dzięki której muzyk może zagrać przez siebie wymyślony utwór grając linie melodyczną i zmieniając akordy, Aukcja nie zawiera żadnych treści niezgodnych z regulaminem allegro"

Naprawde szkoda mi.. bo tyle wlozylem w to pracy i serca, nakupowałem kopert bo zapotrzebowanie na takie coś jest sprzedalem okolo 15 sztuk i o..

Powrót