handlarz nie zaplacil akcyzy za samochod

• Autor wątku Autor wątku Apiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Apiro

Użytkownik
Odpowiedzi
62
kupilem auto od handlarza na umowe vat-marze. umowa jest pomiedzy mna a handlarzem. akcyza mial zaplacic i mialem pobrac potwierdzenie. niestety ta akcyza jest ciagle nieoplacona, tak wynika z bazy online. handlarz twierdzi ze zaplacona, ze bedzie to wyjasnial i tak juz tydzien czasu. nie wydadza mi stalego dowodu rej. jesli nie dam potwierdzenia zaplacenia akcyzy. wg prawa to handlarz ma obowiazek ja zaplacic, tymbardziej ze posiadam umowe. co moge zrobic w tej sytuacji zeby zarejestrowac auto? nie bede placil tej akcyzy a nawet bym nie mogl, bo nie wiem za ile on go kupil w niemczech, nie mam umowy z niemieckim wlascicielem itd.

Witam, chciałbym się dołączyć do tego pytania też kupiłem tak samochód i handlarz upiera się że jest zapłacona i że czeka na potwierdzenie? a co gdy nie jest zapłacona? jak sobie z tym poradzić? oczywiście w ogłoszeniu pisze że opłacone i że tylko koszty rejestracji są.Czyli jest to oszukanie klienta i mogę mu zwrócić samochód lub zgłosić sprawę o oszustwo? proszę o odpowiedź , bo to taki sam problem jak ma Pan Apiro

witam ponownie,

okazuje sie ze to urzad ceny wali w... akcyza jest zaplacona, takich informacji udzielono mi przez telefon z centrali w Krakowie. Powiedzono mi ze ta sprawa zostanie zalatwiona dopiero za tydzien (czyli lacznie 2-3 tygodnie...). Slyszalem ze tak mozolna praca urzedu celnego jest spowodowana jakims strajkiem, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Generalnie prosze dzwonic i tam sie dowiadywac czy jest zaplacona akcyza, bo w systemie online bedziecie dlugo czekac na ten dokument

dzwonic tylko i wylacznie pod ten numer, bo tylko tam sie wszystkiego dowiecie 18 261-31-00

Wątek był dosyć dawno ale pozwolę sobie odświeżyć temat. Co w takiej sytuacji:

Samochód kupiony w komisie na fakturę vat marża za gotówkę, wszystkie dokumenty przekazane oprócz akcyzy. Handlarz twierdzi że zapłacił a potwierdzenie nie ma. Dzwonione było do Krajowej Administracji Skarbowej i faktycznie opłaty nie ma. Auta nie można zarejestrować ponieważ brakuje potwierdzenia zapłaty akcyzy.

Co w takiej sytuacji? Jakie pismo poparte paragrafami można wysłać handlarzowi? Można samemu opłacić akcyzę a później spotkać się w sądzie? Tylko na jakiej podstawie?
Kontrolę skarbową firmy można zlecić ale to oczywiste. Akcyza oraz VAT to 2 najważniejsze podatki przynoszące dochód dla Państwa więc bardzo na to patrzą.

Proszę o podpowiedź.

Mam ten sam problem. Jak z tego wybrnąłeś? handlarz zwodzi mnie już ponad miesiąc twierdząc że już zaplacil albo jutro zaplaci. Widzę że nikt Ci nie odpowiedzial na Twój post dla tego tym bardziej proszę Ciebie o pomoc. Z góry dziekuję i pozdrawiam a tak nawiasem to nie jest Komis w Będzinie przypadkiem ??

Jestem w tej samej sytuacji, czy ktoś z Państwa był lub jest poszkodowany przez komis z wymienionej przez użytkownika wyżej miejscowości?

problem z akcyzą może być prosty. Sprzedawca opłacił akcyzę ale w niewystarczającej kwocie. Przykładowo złożył deklaracje w której powinien zapłać 400zł ale urząd naliczył opłatę 500zł. Sprzedawca powinien złożyć korektę do akcyzy oaz dopłacić różnicę, możliwe że nie wykonał tego. Na chwile obecną polecam każdemu złożyć wniosek o rejestracje w odpowiednim starostwie i oczekiwać rozwiązania sprawy.

Powrót