Handlują moim długiem. Mam się czego bać?

• Autor wątku Autor wątku Lux80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lux80

Stały bywalec
Odpowiedzi
589
Miałem dług wobec firmy A. Komornik wszczął windykację. Dług przejęła firma windykacyjna B. Zawarłem z nią ugodę: 10 rat po xxx zł razem, powiedzmy 10 tys. Spłaciłem raty, dostałem na piśmie od B potwierdzenie spłaty całości ustalonej kwoty, komornik umorzył postępowanie. W tzw. międzyczasie dostałem info, że mój dług został sprzedany, scedowany, przejęty przez firmę C i owa C nęka mnie wezwaniami do spłaty ... uwaga! - 10 tys. zł bo za tyle kupiła mój dług. Zaczyna się kołomyja papierkowo/telefoniczna, popadam znowu w koszty i dopada mnie przeświadczenie, ze ktoś mnie robi w konia i zgodnie z prawem będę znowu musiał spłacać to co już zapłaciłem. Pytanie 1: czy mój dług w wysokości 10 tys. może być sprzedany, scedowany za inną (wyższą) kwotę niż mój dług? Pytanie 2: Co powinienem zrobić?

Ostatnia edycja:
Z tego co piszesz to firma C szuka jelenia który dobrowolnie jej zapłaci jakąś wymyśloną kwotę, ale potrzebuje informacji.

Spłaciłeś dług wobec B w terminie ? Ugoda miała formę pisemną ? Z jakiego powodu Komornik umorzył postępowanie?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nie bardzo ogarniam, ale poza tym, ze jestem zszokowany - też mam wrażenie, że ktoś robi ze mnie jelenia, a tak już poważniej: 1. Dług wobec B spłacałem regularnie i w terminie (stałe zlecenie bankowe), na co mam potwierdzenie na piśmie od B, 2. Umowa ma formę pisemną i na podstawie tej ugody komornik (najpierw) zawiesił postępowanie windykacyjne, a potem, 3. na podstawie info od B o spłacie - postępowanie umorzył. C twierdzi, że kupiła mój dług od B bez wiedzy o mojej spłacie i wzywa do zapłaty znowu całego zadłużenia.

Lux80 napisał:
C twierdzi, że kupiła mój dług od B bez wiedzy o mojej spłacie

To już problem C, z opisu jasno wynika że szukają jelenia.

Niech sobie wyjaśni C z B wszystko - Ty masz dług spłacony.

Tak na marginesie zapytam - C wysłało jakieś dokumenty odnośnie cesji ?

Jestem świeżo po rozmowie telefonicznej z B. Po raz kolejny B potwierdza, że wszystko wobec nich spłaciłem i ponownie wystawią mi to na piśmie. O cesji dowiedziałem się od komornika, który poinformował mnie swoim pismem pt. "Postanowienie o wstąpieniu nowego wierzyciela" (C), ale bezpośrednio od C nie dostałem nic poza monitami i wezwaniami do zapłaty (SMS'y) i jednym, groźnym w swojej wymowie mail'u.

Skoro komornik postępowanie umorzył ze względu na spłatę to jak mógł wysłać pismo o wstąpieniu nowego wierzyciela?

C wszczęło egzekucję Komorniczą przeciwko Tobie?

Nie ta kolejność. Najpierw raty na rzecz B, potem pismo o wstąpieniu nowego wierzyciela, potem info od B, że wszystko spłacone, potem komornik umarza, potem SMS'y i mail'e od C wzywające do zapłaty, potem moje telefony do C i słuchanie straszenia i określania "ostatecznego terminu" ... Przyznam, że od wczoraj jestem spokojniejszy. Rozmawiałem z komornikiem, który mnie przekonywał o swoim przekonaniu o niedopuszczalnych krokach C. Posunął się nawet (komornik) do odgrażania się C bardzo poważnymi konsekwencjami - jeśli będzie ciąg dalszy. Na razie czekam na kopie informacji o spłacie, które B wysłało do komornika.

Masz spłacone zobowiązanie i tyle, ignoruj C, blokuj telefony, SMS-y, a jak dalej będą spamować to wyślij listowne wezwanie do zaprzestania nękania.

Tak planuję, a nawet policję biorę pod uwagę, ale wracam, na podsumowanie, do mojego pytania: czy mam się czego bać? - bowiem zapowiedziano mi (C) przekazanie sprawy do sądu i, cyt: (...) tam pan sobie wyjaśni (...). Tak, wiem, że wygram w każdej instancji, ale perspektywa walki, stresu, kosztów, kilku lat męczarni ..., dlatego szukam rady na jednoznaczne rozstanie się z C.

Powrót