Hartz 4

• Autor wątku Autor wątku megan90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megan90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Znajoma ma 46 lat i jest w niemczech od 95 r. Ma obywatelstwo niemieckie i od roku 2002 jast na tzw Hartz 4. Ma 18letniego syna, ktory przygotowuje sie do matury.
I chodzi mi wlasnie o sytuacje tego syna, ktory automatycznie, poprzez matke tez jest na hartz 4. Oznacza to dla niego, ze nie moze miec wiekszych dochodow (praca dorywcza, weekendowa) niz 100 euro. W sytuacji np gdy on zarabia 400 euro, dostanie tylko 100 , bo 300 zabierze mu panstwo .
Matka nie jest zdolna do pracy, ze wzgledu na stan zdrowia ( 40% behinderung)
Moje pytanie: czy jest jaka kolwiek mozliwos starania sie o rente, o jakies swiadczenia? Chodzi o to, zeby syn mogl chodzic do pracyi miec normalne dochody.

Dziekuje za odpowiedzi, jezeli sa jakies pytania oczywiscie udziele barzdiej szczegolowej informacji

Raczej trudna sytuacja, jeśli nawet dostałaby rentę to wtedy dostanie mniej Hartz 4. Tak już jest. Syn jak najbardziej może pracować. Masz rację że 100 Euro jest nie odliczane od wypłaty świadczenia.
Ale potem czyli od 101 do 799, 20% nie jest odliczane i od 800 Euro 10%. Oprócz tego można jeszcze pomniejszyć tą kwotą dojazdami do pracy (0,20 Eur/Km)
Myślę że syn będzie dorabiał na bazie 400 Euro, wtedy będą mieć do dyspozycji 160 Euro więcej plus dojazdy.
Hartz 4 to świadczenie socjalne i dlatego każdy grosz który zarobisz dodatkowo jest brany jako podstawa do zmniejszenia wypłaty.

Powrót