Hartz 4

• Autor wątku Autor wątku Ksawera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ksawera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Prowadzę "Gewerbe" od trzech lat- handel i posrednictwo. Nie oplacam skladek:"Renten u. Sozialversicherung". Mam polskie obywatelstwo, zezwolenie na pobyt " Unbefristet". Pobieram kindergeld na dzieci mieszkające w Polsce. Moja dzialalnosc gospodarcza "pada", chce ja zamknac. Moje pytanie: czy przysluguje mi pomoc Hartz lV? Dzieki za odpowiedzi.
Ksawera

inen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

und

bedürftig sind.

to przed ostatnie dotyczy ciebie,,,,Ausländer mit Arbeitserlaubnis

choc i ztym maja problemy..ostatnio

Jezeli firma miala dochody to przysluguje ci Arbeitslosengeld I
Jdz do Arbeitsamt i dowiedz sie dokladnie jakie papiery musisz zlozyc.
Jesli beda problemy to bez laski musisz dostac Arbeitslosengeld II

W twoim przypadku podlegasz pod § 7 SGB II i § 8 Abs. 2 SGB II

hartz 4

Na poczatek witam wszystkich. Mam pewien problem i moze ktos z was bedzie w stanie udzielic mi rady. Jestem mezatka od trzech lat. Moj maz ma obywatelstwo niemieckie. Zaraz po slubie zlozylismy wniosek o hartz 4. Poproszono mnie o aufenthaltsgenehmigung. Zlozylam wniosek w ausläneramt i zostal on odrzucony. Powiedziano mi , ze ze Polska jet w uni i juz tego nie potrzebuje. Pokazalam w arbetsamcie ta odmowe i ta pani powiedziala, ze jest ok i pieniadze dostawalam. Potem nasza sprawa zajela sie inna pani i ta stwiedzila, ze aufenthaltsgenehmigung jednak musze miec. Ponownie poszlam zlozyc wniosek w ausläneramt i tym razem kazano mi zrobic kurs jezykowy. Pieniadze mi juz wtedy wstrzymano. Zrobilam ten kurs. Okazalo sie, ze na podstawie mojego paszportu jeszcze ze starym nazwiskiem aufenthaltsgenehmigung nie moga mi wydac i dali mi tylko takie czasowe pozwolenie na pobyt. Poszlam z tym do arbeitsamtu i tam powiedzieli, ze na podstawie tego czasowego nic mi nie dadza. Musze zrobic nowy paszport. A to trwa w ambasadzie jakies 3 miesiace. Moj maz otrzymuje teraz tylko swoje pieniadze i tylko polowe czynszu- bo ja tutaj mieszkam. Czy to co oni robia jest zgodne z prawem? i jak bym sie wymeldowala czy musza mu wtedy zaplacic pelny czynsz? i czy to wymeldowanie do czasu, az bym miala nowy paszport nie zaszkodziloby mi w ponownym staraniu sie o aufenthaltsgenehmigung-oczywiscie wtedy bym sie znowu zameldowala. Pozdrawiam serdecznie

Aufenhaltsgehnemigung musi pani otrzymac w Ausländeramt bez zadnego gadania okazujac akt malzenstwa-Heiratsurkunde , kurs jezykowy nie jest wymogiem otrzymania pozwolenia na pobyt.
wyrabianie paszportu tez ma niewiele wspolnego z wyplata swiadczen jesli moze pani legitymowac sie waznym dowodem osobistym.
to jawne granie na zwloke, ja zawsze prosilem o podanie podstawy prawnej takiej decyzji w jakimkolwiek urzedzie i wtedy konczylo sie krecenie i zbywanie bo dla niemcow gesetz ist GESETZ ;)

moge tylko dodac ,ze juz znam taki przypadek
czytalam na innym forum niedawno
nie przedluzyli prawa pobytu kobiecie gdyz bedac tu 7 lat juz
nie znala jezyka na tyle dobrze zeby to otrzymac

ciekawe co jeszcze wymysla :(

jednak wymogiem jest udowodnic ,ze jestes w stanie sie utrzymac z wlasnych dochodow(nie socjalnych)
przynajmniej to polacy musza teraz przedstawiac(choc nie wszyscy)sa jeszcze przypadki ,ze uda sie bez tego

w Ausländeramt na pobyt wydawany jest teraz dla Polakow Freizügigkeitsbescheinigung(Unia)

Freizügigkeitsgesetz – Wikipedia

czyli Niemcy sobie radza
bo bez Freizügigkeitsbescheinigung nie dostanie sie zadnej pomocy socjalnej bedac malzonkiem(zona) obywatelki(a)niemieckiego

a bez potwierdzenia ,ze masz dochody(oczywiscie nie moga byc socjalne)nie dostanie sie Freizügigkeitsbescheinigung(kolo sie zamyka)
znam takich ,ktorzy z braku tego i owego wrocili do Polski
a problemy ma z tym duzo ludzi(widze na innych forach)

Ostatnia edycja:
Zeby otrzymac Freizügigkeitsbescheinigung musisz sobie wyrobic nowy paszport, z nowym nazwiskiem. Bez tego nie masz szans. Bylam w takiej samej sytuacji. Potem bez zadnych problemow dostalam Freizügigkeitsbescheinigung na czas nieogranicuony. W starym paszporcie mialam tylko pobyt czasowy. Pojechalam do Polski (dlaczego w ambasadzie) chyba ze nie masz zameldowania na terenie Polski to wtedy nie chca wyrobic paszportu i wysylaja do Ambasady, wyrobilam sobie szybko nowy paszport w ciagu 3 tygodni i po wszystkim. A kurs nie ma do tego nic wspolnego :) robilam dlugo potem.

Powrót