Hartz IV.

• Autor wątku Autor wątku michal_1987_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal_1987_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

pobieram zasiłek Hartz IV. Wyjechałem na kilka dni do Polski w styczniu (22-28.01.2013) niestety nie poinformowałem urzędu o tym fakcie i nie stawiłem się na wyznaczony termin w związku z problemami w Polsce.

Problem polega na tym ze osoba upoważniona do odbierania poczty i z która bylem w kontakcie bez mojej wiedzy, zadzwoniła do JobCenter i powiedziała ze miałem wypadek etc.

Po powrocie do Niemiec zostałem poproszony o przedłożenie pisemnego oświadczenia w jakim terminie bylem w Polsce, co uczyniłem, jednakże nie zostało to uwzględnione, natomiast urzędnicy wskazali termin 19.12.2012 - 29.01.2013 i teraz żądają ode mnie zwrotu otrzymanego socjalu wraz z oplata za mieszkanie.

Jaka sprawa wygląda od strony prawnej.

michal_1987_

Ostatnia edycja:
Nieznajomość przepisu nie zwalnia od konsekwencji tyle było pisane na ten temat.
Pobierają zasiłek Hartz IV powinieneś być pod podanym adresem.
Wyjazd na urlop powinien być zgłoszony i po powrocie przyjazd.
Zaległy zwrot rozłóż na raty nauczka na zapas.

Proszę jednak zwrócić uwagę na daty mojego wyjazdu do Polski. Informacje o tym ze nie jestem w miejscu zamieszkania przekazano w dn. 23.01.2013 tj dzień po moim wyjeździe.

I według mnie powinni zażądać tylko zwrotu za dni nieobecności. Tymczasem oni zakładają ze pojechałem przed świętami tj 19.12.2012 i żądają zwrotu za cały styczeń i kilka dni grudnia.

To jest właśnie clou sprawy.

Czy nie mam racji?

Polak mądry po szkodzie.
Może ktoś inny coś doda.

Powrót