Harz IV a powrót do Polski jednego z małżonków

• Autor wątku Autor wątku elhamburgo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elhamburgo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mianowice małżeństwo polsko-niemieckie- na rozłące , jedna osoba pracuje (niemieckie obywatelstwo)na półetatu Teilzeit ok 650-700€ netto. Reszta to Harz IV mieszkanie czynsz z woda i ogrzewaniem 400€ 54 m2(warme miete).
Teraz polska polówka wraca do Polski i się tam melduje na razie tymczasowo(ucieka – szuka pracy) a na niego jest Harz IV i co ma zrobić osoba pozostająca w Niemczech - Hamburg

Proste ta ktora zostaje zlozyc wniosek na siebie wtedy ta druga polowa nie bedzie wliczana w to....

czyli mam rozumiec ,ze ta polowa bez obywatelstwa niemieckiego wraca?

Witam,

Dziękuje, tak osoba z polskim obywatelstwem wraca do Polski.
Jeszcze takie pytanie, a jak to nie zostawanie zgłoszone od razu tylko po 2-3 miesiącach.
No a jak wtedy z wymeldowaniem? Musi zostać wymeldowany? Bo ta osoba wyjechała i się nie wymeldowała.

pozdrawiam

jezeli przez te miesiace pobierane jest Hartz4 a jej nie ma to bedzie zwrot pieniedzy

nie wolno bez zgloszenia wyjechac do Polski

trzeba glosic i tylko kilkanascie dni wolno tam byc

mozesz miec klopoty

ale kazdy robi jak uwaza to juz nie moja sprawa

Ostatnia edycja:
co do wymeldowania to nie wiem

dam ci przyklad mama moja mieszkala w Polsce z obywatelstwem Niemieckim a tu byla zameldowana 10 lat
ale z niczego tu nie korzystala tylko poprostu meldunek

cos mi nie wyszlo z edytowaniem postu..hmm

Ostatnia edycja:
A po co wracac? Nie lepiej zostac tutaj i tu starac sie o prace. Jak na razie to niestety w DE jest jeszcze troche lepiej, ale to juz nie to samo co kiedys. Oj mogli by ruscy nowy mor zbudowac!!!

A po co wracac? Nie lepiej zostac tutaj i tu starac sie o prace. Jak na razie to niestety w DE jest jeszcze troche lepiej, ale to juz nie to samo co kiedys. Oj mogli by ruscy nowy mor zbudowac!!!

po studiach na budowie pracowac albo w magazynie ? ;)

Czyli jak sie zgłosi jeszcze w grudniu ze od stycznia nie ma tej osoby to powinno wystarczyć.

wielkie dzięki za pomoc ;)

No tak z takim podejsciem do zycia to watpie czy w PL tez znajdziesz prace. Dlaczego odrazu na budowie lub w magazynie? Wbrew pozorom to ludzie po studiach i to Polacy maja najwieksze szanse dostac dobra prace w DE. Tylko zalezy jakie te studia ma sie skonczone no i oczywiscie jezyk niemiecki trzeba ZNAC!!!! Ale napisze ci tak, masz racje wracaj do Pl bo tu faktycznie nie masz szans bedzie wiecej chleba dla nas!!!

Hmm... Takie czasy. Moze warto pomyslec o czyms innym, nie zawsze trzeba pracowac w swoim zawodzie i nie koniecznie zaraz na budowie. Mozna tez pomyslec o wlasnej firmie.

Powrót