Haushalt

• Autor wątku Autor wątku Alinamich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alinamich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Moi Kochani,czy ktoś może mi powiedziec co oznacza rzeczywiście w prawie niemieckim słowo Haushalt bo ja sie ostatnio spotkałam z interpretacją że jeżeli śpi i je śniadanie to znaczy że jest we wspólnym gospodarstwie domowym no i oczywiście musi być zameldowany.Wydawało mi się,że Haushalt oznacza wspólny budżet a nie to gdzie się je śniadanie i gdziie się czasowo przebywa.Czy ktoś mnie może wyprowadzić z błędu?A konkretnie chodzi o przyznanie kindergeldu na wnuka poniewaz córka jest rozwiedziona i jest razem z wnukiem zameldowana u nas w Niemczech i żyje w jednym budżecie z nami . Jednakże ona nie pracuje w Niemczech natomiast my dziadkowie tak. I znalazłam przepis,że w takiej sytuacji dziadkowie mogą pobierac kindergeld na wnuka.Co prawda na okresie szkolnym mieszka u cioci w polsce bo jeszcze się uczy w szkole podstawowej.Ale też znalazłam przepis ,ąe jeżeli zamieszkuje na terenie Uni Europejskiej to nie ma problemu otrzymać kindergeld.Jednakże dla urzędnika jest istotne gdzie on je śniadanie a nie kto to śniadanie finansuje.Czy urzednik ma rację?

Drogi Elvi,ja znam znaczenie słowa Haushalt jednakże szukam szerszego określenia w prawie niemieckim czyli jakie warunki musi spełniac członek rodziny ,żeby zaliczono go do gospodarstwa domowego bo tu zdania są podzielone

Slowo Haushalt ma generalnie znaczenie "gospodarstwo domowe", a jakie znaczenie przypisuja temu slowu urzednicy z Familieknassy, to juz kwestia orzecznictwa sadowego i watpie, by ktos ci autorytatywnie odpowiedzial na to pytanie.

Znam jednakze sytuacje, gdy dziadkowie opiekowali sie wnukiem, utrzymujac go de facto i nalezalo udowodnic, ze to dziadkowie a nie rodzice przejeli de facto obowiazek alimentacyjny (utrzymywanie) dziecka przyjmujac je do wlasnego gospodarstwa domowego. Wiec jesli dziecko przez wieksza czesc roku nie przebywa w waszym domu, to macie moim zdaniem slabe szanse

Co prawda na okresie szkolnym mieszka u cioci w polsce bo jeszcze się uczy w szkole podstawowej.

raczej nie przysluguje..

Powrót