Heimatschein

• Autor wątku Autor wątku Janusz W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz W

HEIMATSCHEIN. Co to za dokument, komu był wydawany, gdzie w jakim archiwum (polskim, niemieckim) można szukać tego dokumentu ( Hindenburg O.S. - dziś Zabrze)? Ktoś wie?

Tak na szybko, szukając w necie. Heimatschein:
Die Bescheinigung über die Staatsangehörigkeit heißt Staatsangehörigkeitsausweis (Heimatschein). Der Heimatschein ist der Ausweis über die Staatsangehörigkeit. Jest więc wcześniejszą wersją żółtego dokumentu o który się obecnie starasz. Wygoogluj sobie w necie, jak wygladał w różnych okresach.

Marcus Witt napisał:
Tak na szybko, szukając w necie. Heimatschein:
Die Bescheinigung über die Staatsangehörigkeit heißt Staatsangehörigkeitsausweis (Heimatschein). Der Heimatschein ist der Ausweis über die Staatsangehörigkeit. Jest więc wcześniejszą wersją żółtego dokumentu o który się obecnie starasz. Wygoogluj sobie w necie, jak wygladał w różnych okresach.
Dzięki . Miło, że odpisałeś. Tyle, że nie znam odpowiedzi na pozostałe zadane przeze mnie pytania. :D

Nie jestem żadnym specjalista, ale tak na logikę, ten dokument powinien być ew. w Twojej rodzinie. Wystawiany był imiennie na konkretna osobę. Może też zachował sie jakiś ślad w dokumentacji urzędowej z czasów przed 2 wojną??? Tego dowiedziałbyś się ew. w Archiwum Państwowym odpowiednim dla Zabrza (AP KAtowice??). Wyślij do nich zapytanie i prośbę o kwerendę (płatne za każda godzinę przeszukiwania zasobów). Można też szukać osobiście i za darmo przeglądać wszystkie dostępne zasoby AP. Wiem, bo byłem kilkukrotnie kilka lat temu.

Powrót