hej

• Autor wątku Autor wątku bokser2113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bokser2113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanie... czy biuro windkacyjne może wysłać swojego komornika bez nakazu sadowego by mojej mamie zajać rzeczy.Jestem winny za telefon w sieci Plus który sprzedał dług windkacji. Windkacji tłumaczyłem ze nie mam pracy chciałem płacić małe raty lecz sie nie zgadzają na małe raty i grożą komornikiem i podwójnym długiem. Proszę o pomoc co mam robić Z góry dziekuję:rolleyes::rolleyes:

Nie, nie mogą. Muszą złożyć pozew i otrzymać nakaz zapłaty (bądź wyrok), który Tobie również zostanie doręczony, a dopiero po jego ewentualnym uprawomocnieniu się i nadaniu klauzuli wykonalności wierzyciel może skierować wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego.

Firmy windykacyjne jedynie "trują dup..." i nakłaniają do zapłaty długu - pisma, telefony itp.
I tak jak napisał "Gordon Lameman" muszą wystąpić do sądu i uzyskać prawomocne postanowienie, wyrok lub nakaz zaopatrzony w klauzulę wykonalności na podstawie której działać może dopiero komornik i zajmowac ewentualne rzeczy wartościowe.
Klauzula określa równiez z jakiego majątku mozna ściągac dług.(np. środki pienięzne na koncie, ruchomości, nieruchomości itp.)

ksiezyc2010 napisał:
Klauzula określa równiez z jakiego majątku mozna ściągac dług.(np. środki pienięzne na koncie, ruchomości, nieruchomości itp.)
O, a to jest jakaś nowość...

ksiezyc2010 napisał:
Pytanie:
Jeśli dług jest na Pana to dla czego maja zajmować rzeczy Pana mamie?

Komornik stwierdza władanie, a nie własność rzeczy ruchomych.

Znajomej sąd określił z jakiego majatku można ściągnąc dług, wszystko wypisane zostało na pieczątce z klauzula....

ksiezyc2010 napisał:
Znajomej sąd określił z jakiego majatku można ściągnąc dług, wszystko wypisane zostało na pieczątce z klauzula....

I na tej podstawie sądzisz, że jest to zasadą...?

ksiezyc2010 napisał:
Mój błąd,mogłem napisać "Klauzula moze określać..." a napisałem twierdząco....:)
Zawsze fascynował mnie fenomen ludzi, którzy przychodzą na to forum po radę.... przeczytają kilka tematów i zaczynają udzielać 'swoich rad' innym...

Ja widze Uważasz się za Pana lepszego i wszechwiedzącego a każdy inny to fenomen bez wiedzy, doświadczeń...
Fenomenem są tacy ludzie uważający się za lepszych.
Znając życie teraz będzie foch i odezwa do narodu w walce na słowa...

Będzie tylko prośba, by udzielać rad innym tylko wtedy, gdy się na tym zna, bo można komuś wyrządzić krzywdę.

ksiezyc2010 napisał:
Ja widze Uważasz się za Pana lepszego i wszechwiedzącego a każdy inny to fenomen bez wiedzy, doświadczeń...
Fenomenem są tacy ludzie uważający się za lepszych.
Znając życie teraz będzie foch i odezwa do narodu w walce na słowa...

Księżyc2010 przeczytałem kilka Twoich postów i niestety większość z nich zawiera pomyłki, błędy czy przeinaczenia. Egzekucja to na tyle delikatna dziedzina prawa, że takie błędne porady mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Moja rada: odpowiadaj mając 100% pewności.

Pozdrawiam

Powrót