Helena 38

• Autor wątku Autor wątku Helena38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helena38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich
Mam pytanie: Moj syn ma 17 lat, został przysposobiony przez mojego meza 15lat temu. Mąz nie zyje juz 3 lata, czy mozliwe otrzymanie przez syna niemeckiego pochodzenia, bo mąz miał. Przysposobienie było pełne.
Prosze o odpowiedż.

wiesz co, pojecie "pochodzenie" jest bardzo nieprecyzyjne. Liczy sie tylko to, czy zmarly maz mial prawo do obywatelstwa niemieckiego. Mial zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa?

Witam, tak mój mąż miał prawo do obywatelstwa niemeckiego. Dzieci z pierwszego małrzeństwa mojego męża nabyli obywatelstwo niemeckie i wyjechali do Niemec. Tylko mam pytanie jezeli mój syn został w pełni przysposobiony czy korzysta z tego prawa również.

I tak na siłę się zniemczacie...Polacy!Czasem to już żenujące jest.

Ja potrzebuję porady prawnej, a nie opinie społeczną.

Caro55: z reguly nie uzywam takich slow, ale zamknij gebe, jak nie masz nic sensownego do powiedzenia. Kwestie obywatelstwa nie maja nic wspolnego ze "zniemczaniem"

Do Heleny: jesli maz mial w momencie przysposobienia dziecka formalne obywatelstwo niemiecke (a nie tylko jakies "pochodzenie" na jakie szerego osob wyjezdzalo do polowy lat 90-tych), to nieletnie dziecko przysposobione przez obywatela niemieckiego generalnie tez ma prawo do obywatelstwa . To sie nazywa w j. prawniczym: Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit durch Annahme als Kind (Adoption). Jesli syn mieszka w Polsce, musi sie zglosic do najblizszego konsulatu niemieckiego, zlozyc wniosek o stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego poparty dokumentami i przysposobieniu oraz dokumentami potwierdzajacymi obywatelstwo niemieckie meza

Pogodniak napisał:
Caro55: z reguly nie uzywam takich slow, ale zamknij gebe, jak nie masz nic sensownego do powiedzenia. Kwestie obywatelstwa nie maja nic wspolnego ze "zniemczaniem"

Masz rację-to raczej furtka do niemieckiego socjalu...

caro55 mieszkajaca pare miesiecy w DE napisala kiedys
A do Polski nie mam zamiaru wracać,by takich Polaczków jak Ty i oni,nie oglądać.

nie ma to jak w Deutschland..:D

Ostatnia edycja:
Owszem,jestem w DE jako Polka,pracuję legalnie i nie chcę socjalu.Wystarczy?

O obywatelstwo nie będę się ubiegała,chociaż w mojej rodzinie Babcia też miała owczarka niemieckiego:D

a wyobraz sobie, w mojej rodzinie nikt nigdy nie mial owczarka niemieckiego, obywatelstwo mam od urodzenia obok polskiego i nigdy na socjalu nie bylem, wrecz przeciwnie, od prawie 20 lat place b. wysokie podatki....

Dziękuję Bardzo Panu za odpowiedż i pogodne nastawienie.

Prosze bardzo, mam nadzieje, ze Mikolaj uwzgledni moj dobry uczynek w dniu 6 grudnia i przynajmniej nie dostane rozgi za zle sprawowanie :ooo:

Powrót