HELP!

• Autor wątku Autor wątku kasiuncia1204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiuncia1204

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam pytanie co mam zrobic aby alimenty zostały przepisane na mnie(mam 18lat)ale nie były one ożekniete przez sąd...z ojcem nie mam kontaktu bo go praktycznie nie znam a matka dobrowolnie nie chce mi dać tych pieniedzy... :x

Skoro jestes nadal na jej utrzymaniu to dlaczego mialaby Ci je oddac? wiek 18 lat tego nie zmienia

Chyba ze sie wyprowadzisz od niej i sama zaczniesz mieszkac i sie utrzymywac - to co innego

Niezupełnie tak jak mówi przedmówczyni ale faktycznie sprowadza się to do tego samego.
Alimenty są na potrzeby dziecka a że płaci się je do rąk opiekuna to już zupełnie inna sprawa.
Tutaj jednak nie są one orzeczone więc ojciec dobrowolnie pomaga matce w Pani utrzymaniu.
Tak więc jedynie dobrowolna zmiana przez ojca osoby której będzie przekazywać te pieniądze albo sądowe orzeczenie alimentów wchodzą tutaj w rachubę.
Nie zmienia to faktu że lepiej aby się Pani dobrze zastanowiła zanim coś zacznie robić bo może wyjść na tym jak Zabłocki na mydle. Ma Pani gdzie mieszkać, jest Pani utrzymywana. W razie konfliktu może Pani musieć opuścić dom i okazać się może że za alimenty od ojca (a nie wie Pani gdzie on przebywa więc jak niby chce je pani uzyskać?) i od matki nie utrzyma się Pani. O takich kwestiach jak to, że alimenty nie są dożywotnie tylko tak długo jak nie uzyskuje się samodzielności. Co w praktyce oznacza, że jak tylko kończy pani szkoły to i prawo do alimentów szybko straci.

Powrót