Hieny na allegro (bład w cenie)

• Autor wątku Autor wątku czerczil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czerczil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam :) mam taka sprawe :( niedawno sprzedawałem koledze na allegro samochód osobowy marki golf III pierwszy tydzien wystawiłem go za 9000 nie sprzedałem wie kumpel powiedział zebym obnizył cene i wystawił go ponownie za 8800 zł. A ja zamist wystawic go za tyle to wystawiłem go za 880 zł aukcja trwałą dosłownie 3 min i kupił go (nie bede wymienia ł nicka ) , wiec ja zadzwoniłem do niego ze zaistniała pomyłka a on do mnie wie ze to pomyłka i ze wykorzysta to przeciwko mnie nie wiem co rteraz mam zobic zebym, sie powołał na kodeks cywilny :

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

oraz

Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.

potem mi wysłał takiego maila :

Dnia 21-07-2007 o godz. 16:52
> Taka wiadomosc dostalem od ALLEGRO wiec jesli niedojdzie do ukonczenia
> tranzakcji to ja kieruje sprawe do sadu i Pragnę poinformować, że z
> chwilą skorzystania z opcji "Kup Teraz!", pomiędzy Sprzedającym a
> Kupującym zostaje zawarta cywilna umowa kupna - sprzedaży, która
> zobowiązuje obie strony do finalizacji transakcji. Serwis Allegro nie
> jest stroną w umowach zawieranych pomiędzy Użytkownikami, a jedynie
> platformą techniczną umożliwiającą przeprowadzenie aukcji.
>
>
> Sprzedający powinien wydać przedmiot za cenę osiągniętą w aukcji, czyli
> w tym przypadku za kwotę 880,00 zł.
>
>
>
> Chciałabym przypomnieć, iż Kupujący ma możliwość dochodzenia swych praw
> na drodze sądowej. Na wniosek organów do tego upoważnionych, Allegro
> udostępni informacje dotyczące aukcji

nie wiem co mam zrobic POMÓZCIE !!!!!!!!!!!!

no dobrze myslisz zeby sie powolac na to co podales :) nie miej wątpliwosci w sądzie nigdy by gosc nie wygrał bo to było kup teraz

Moim zdaniem oczywisty blad, od ktorego mozesz sie uchylic. Tym bardziej, ze piszesz, ze tamten gosc przyznal, ze wie ze to pomylka. Najlepiej byloby to miec w meilu od niego, zeby nie bylo zadnych watpliwosci, ze wiedzial o bledzie.
Oswiadczenie o uchyleniu sie od skutkow osw. woli najlepiej wyslac poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

[cytat="mayia"]
Oswiadczenie o uchyleniu sie od skutkow osw. woli najlepiej wyslac poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.[/cytat]

a moze wie ktos jak takie pisemko powinno wygladac bym był bardzo wdzieczny jesli ktos by mi wysłał wzór na poczte czerczil20@wp.pl

A przepraszam jaki tutaj błąd co do treści czynności prawnej.

Cena nie jest Twoim zdaniem elementem tresci czynnosci prawnej?

nie wiem kuzyn mi sie kazał na te paragrafy powołac

[cytat="PejaSLU"].[/cytat]

Niniejsze forum to nie miejsce na takie "porady".

Wypowiedź kolegi odnosiła się do usuniętej notki usera. Pasqud

NA jakie niby porady?? Ma prawo przecież wycofać się ze sprzedaży!! Może chyba się ostatecznie rozmysleć!! Głupio postapiłeś usuwającmój wpis dwa posty wyżej.

Proszę Pana, to jest forum prawne i staramy się aby wypowiedzi miały jakieś uzasadnienie w prawie.
Jeżeli pisze Pan, że ma ktoś prawo wycofać się ze sprzedaży to proszę wskaać jakąś podstawę prawną, a nie tylko własne przeświadczenie.
To nie jest forum objawień danych od Boga ani postulatw jak byśmy chcieli aby wyglądał polski system prawa.

[cytat="PejaSLU"]NA jakie niby porady?? Ma prawo przecież wycofać się ze sprzedaży!! [/cytat]

Nie ma takiego prawa. Odsyłam do lektury kodeksu cywilnego, choćby:

[cytat:1razpv6k]Art. 61 § 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.
§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.
[/cytat:1razpv6k]

Tutaj dodatkowo oświadczenie (oferta sprzedaży) zostało przyjęte na skutek wyboru opcji "Kup teraz", formalnie więc umowa została zawarta.

W tym wypadku jest innego rodzaju problem. Aukcja była "grzecznościowa" - "Sprzedający" na allegro nie był właścicielem rzeczy ale działał w jego imieniu i wg. jego zlecenia. Jeżeli zostałoby to udowodnione sprawa będzie wyglądała nieciekawie. Jeżeli wbrew poleceniom właściciela i wskutek własnego niedbalstwa wystawił przedmiot za cenę 10krotnie niższą poniesie on odpowiedzialność ale wobec właściciela.

[cytat="hellgate"]
W tym wypadku jest innego rodzaju problem. Aukcja była "grzecznościowa" - "Sprzedający" na allegro nie był właścicielem rzeczy ale działał w jego imieniu i wg. jego zlecenia. Jeżeli zostałoby to udowodnione sprawa będzie wyglądała nieciekawie. Jeżeli wbrew poleceniom właściciela i wskutek własnego niedbalstwa wystawił przedmiot za cenę 10krotnie niższą poniesie on odpowiedzialność ale wobec właściciela.[/cytat]

W mojej ocenie większym problemem, a odnoszącym się do tego co piszesz powyżej jest pkt. 17.1 Regulaminu Allegro, który stanowi, że "zgłaszając towary lub usługi do aukcji Sprzedający potwierdza, iż jest uprawniony do przekazania tytułu własności do tych towarów lub usług każdemu, kto nabędzie je w ramach danej aukcji".

pozdr.
endrju

ok dzieki koles sie wycofał jak mu powiedziałem ze tym zainteresowała sie telwewizja powiedział ze nie chce samochodu damy sobie po pozytywie i bedzie wszystko ok dzieki wszystkim za porady :ok:

Zgadzam się z Pasqudem, że nie można się w tej sytuacji powołać na błąd. chwilą zakończenia aukcji została zawarta umowa kupna-sprzedaży z wszelkimi jej konsekwencjami. Widać, ze wyroki sądów w podobnych sytuacjach allegrowiczów niektórych nic nie nauczyły...

Powrót