C
czerczil
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
witam
mam taka sprawe
niedawno sprzedawałem koledze na allegro samochód osobowy marki golf III pierwszy tydzien wystawiłem go za 9000 nie sprzedałem wie kumpel powiedział zebym obnizył cene i wystawił go ponownie za 8800 zł. A ja zamist wystawic go za tyle to wystawiłem go za 880 zł aukcja trwałą dosłownie 3 min i kupił go (nie bede wymienia ł nicka ) , wiec ja zadzwoniłem do niego ze zaistniała pomyłka a on do mnie wie ze to pomyłka i ze wykorzysta to przeciwko mnie nie wiem co rteraz mam zobic zebym, sie powołał na kodeks cywilny :
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
oraz
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.
potem mi wysłał takiego maila :
Dnia 21-07-2007 o godz. 16:52
> Taka wiadomosc dostalem od ALLEGRO wiec jesli niedojdzie do ukonczenia
> tranzakcji to ja kieruje sprawe do sadu i Pragnę poinformować, że z
> chwilą skorzystania z opcji "Kup Teraz!", pomiędzy Sprzedającym a
> Kupującym zostaje zawarta cywilna umowa kupna - sprzedaży, która
> zobowiązuje obie strony do finalizacji transakcji. Serwis Allegro nie
> jest stroną w umowach zawieranych pomiędzy Użytkownikami, a jedynie
> platformą techniczną umożliwiającą przeprowadzenie aukcji.
>
>
> Sprzedający powinien wydać przedmiot za cenę osiągniętą w aukcji, czyli
> w tym przypadku za kwotę 880,00 zł.
>
>
>
> Chciałabym przypomnieć, iż Kupujący ma możliwość dochodzenia swych praw
> na drodze sądowej. Na wniosek organów do tego upoważnionych, Allegro
> udostępni informacje dotyczące aukcji
nie wiem co mam zrobic POMÓZCIE !!!!!!!!!!!!
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).
oraz
Art. 88. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli, które zostało złożone innej osobie pod wpływem błędu lub groźby, następuje przez oświadczenie złożone tej osobie na piśmie.
§ 2. Uprawnienie do uchylenia się wygasa: w razie błędu - z upływem roku od jego wykrycia, a w razie groźby - z upływem roku od chwili, kiedy stan obawy ustał.
potem mi wysłał takiego maila :
Dnia 21-07-2007 o godz. 16:52
> Taka wiadomosc dostalem od ALLEGRO wiec jesli niedojdzie do ukonczenia
> tranzakcji to ja kieruje sprawe do sadu i Pragnę poinformować, że z
> chwilą skorzystania z opcji "Kup Teraz!", pomiędzy Sprzedającym a
> Kupującym zostaje zawarta cywilna umowa kupna - sprzedaży, która
> zobowiązuje obie strony do finalizacji transakcji. Serwis Allegro nie
> jest stroną w umowach zawieranych pomiędzy Użytkownikami, a jedynie
> platformą techniczną umożliwiającą przeprowadzenie aukcji.
>
>
> Sprzedający powinien wydać przedmiot za cenę osiągniętą w aukcji, czyli
> w tym przypadku za kwotę 880,00 zł.
>
>
>
> Chciałabym przypomnieć, iż Kupujący ma możliwość dochodzenia swych praw
> na drodze sądowej. Na wniosek organów do tego upoważnionych, Allegro
> udostępni informacje dotyczące aukcji
nie wiem co mam zrobic POMÓZCIE !!!!!!!!!!!!