hipoteka na stary dom czy do nowego bank tez ma prawo

• Autor wątku Autor wątku krzysztofk11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztofk11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam mama przepisała mi dom zaciągnąłem dla niej kredyt hipoteczny teraz sa problemy ze splata i jestem w trakcie budowy nowego domu,moje pytanie jesli mama przestanie splacac ten kredyt czy bank zabierze tylko ten dom ktory na nim jest hipoteka czy bedzie mial jakies prawo do mojego nowego domu na ktorym nic nie ciazy

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jesteś kredytobiorcą, poręczycielem czy tylko masz hipotekę na swojej nieruchomości?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Hipoteka obciąża nieruchomość i wszystko co się na tej nieruchomości znajduje.

jestem kredytobiorca,kupilem nową dzialke bez zadluzen wszys i tam buduje nowy dom i chce wiedziec czy do tego bedzie tez mial prawo bank jesli matka nie bedzie mi tamtego splacac

Jak jesteś kredytobiorcą to bank będzie miał prawo prowadzić egzekucję z całego twojego majątku.

a jezeli to bedzie wszystko na zone?ten nowy dom

A teraz jest na kogo? Bo jeśli twoje to sprawdź art. 300 kk oraz 527 kc.

w tej chwili jest to tescia ale w lipcu biore slub robimy przepuis i chce ze by to bylo na mnie i na zone i bardzo sie boje jezeli bedzie na mnie tez a matka tamtego nie bedzie splacac to i nowa hate mi zabiora a nie chce tez zeby wszystko stalo na zone i tam jakies intercyzy jak wiez w zyciu roznie jest chce tez byc wlascicielem nowego domu

Nie można mieć ciastka i jednocześnie zjeść ciastka. Albo teściu niech datuje tylko żonie, wtedy ryzykujesz w relacjach z żoną ale bank z tytułu kredytu nie będzie mógł nic z nowym domem zrobić, albo niech teść zrobi darowiznę do majątku wspólnego, wtedy dom jest w połowie twój, ale ryzykujesz ewentualne próby zniesienia majątku wspólnego małżonków i egzekucji z udziału w domu przez bank. Chociaż osobiście uważam, że taki scenariusz jest mało prawdopodobny.

ok rozumiem dziekuje bardzo za pomoc

Powrót