Hipoteka przymusowa na majątku osobistym małżonka

• Autor wątku Autor wątku anewka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anewka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jeżeli zaległość ciąży wspólnie na małżonkach, to czy można ustanowić hipotekę przymusową na nieruchomości należącej do majątku osobistego jednego z nich? Nieruchomość została nabyta przed powstaniem wspólności małżeńskiej. Zaległość powstała wskutek zgody obojga małżonków.

Proszę o pomoc. Chociaż o nakierowanie, gdzie mam szukać odpowiedzi. Przeszukałam już kodeks o postepowaniu egzekucyjnym, kodeks rodzinny i ustawę o księgach wieczystych oraz orzecznictwo, ale nie znalazłam rozwiązania.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że za zobowiązanie (zaległość) małżonkowie odpowiadają solidarnie?

W takim razie nie widzę przeszkód, żeby prowadzić egzekucję z majątków odrębnych.

Ja też przeszkód nie widzę. Wydaje mi się to nawet logiczne, ale poszukuję podstawy prawnej albo czegoś co potwierdzi moją opinię, a nic niestety nie znajduję. Macie jakieś pomysły?

Nie wiem czy jakaś wydumana podstawa prawna jest tutaj potrzeban. Małżonków traktujemy tutaj jako dwie różne osoby fizyczne zobowiązane solidarnie względem wierzyciela. A delej już z górki -> KPC

w Kodeksie jest art. 370, który mówi o odpowiedzialności solidarnej. Jednak niestety jest potrzebne coś bardziej konkretnego. Są orzeczenia, któe wskazują, co robić w sytuacji, gdy zaległość jest jednego z małżonków, a nieruchomość wspólna. Jednak nie ma nic, co pozwoliłoby na rozwiązanie mojego pytania.

Powrót