Hodowla i sprzedaż grzybów typu Boczniak, Shiitake, Soplówka, etc.

• Autor wątku Autor wątku LuckyForest.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LuckyForest.pl

Dzień dobry
Na wstępie przywitam się, bo to mój pierwszy post :) Chyba wybrałem dobry dział do zadania pytania.
A moje pytanie brzmi - Czy mogę hodować w domu grzyby jak Boczniaki, Soplówki, Shiitake, Reishi i tak dalej, na niewielką skalę i później je sprzedawać, w formie świeżej oraz suszonej przez internet? Nie jestem rolnikiem, ani ogrodnikiem. Hoduje grzyby, bo taką mam pasję. Prowadzę działalność gospodarczą, więc chodzi mi raczej o jakieś wymogi prawne, które musiałbym spełnić, by nie było problemu.
Dziękuję za odpowiedź
I miłego dnia 8)

Kryptoreklama sprzedającego na allegro pierwsza klasa. Pytasz o coś co robisz na masową skalę. Adres z nicka przekierowuje wprost na twoje oferty na allegro. To podchodzi pod czyn nieuczciwej konkurencji.

W najmniejszym stopniu nie miałem takich zamiarów :) Pytam się poważnie.
Nie wiedziałem, że nie można podpisać się nazwą swojej działalności.
Wiem jakie są prawne zawiłości do hodowli grzybni, którą sprzedaję, ale nie wiem i mam trudności ze znalezieniem informacji, co do grzybów (wiem, że prawo traktuje to oddzielnie).
Hoduje grzyby i tak jak grzybnie sprzedaje, tak grzybów nie. Ale chciałbym zacząć sprzedawać też grzyby, tylko potrzebuje pomocy w jakimś nakierowaniu, co mogę, a co nie mogę jeszcze i powinienem zmienić.

Nie jest to moja działka i mogę się mylić ale z tego co mi wiadomo aby sprzedawać grzyby potrzebny jest atest oraz zezwolenie sanepid-u.

LuckyForest.pl napisał:
Nie wiedziałem, że nie można podpisać się nazwą swojej działalności.
Nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania. A u ciebie to premedytacją wali na kilometr.

Dobra, powiem tak. To nie był mój zamiar. Ale nie wiem jak usunąć konto. Także jeśli ktoś wie jak usunąć konto, to może mi pomóc w nakierowaniu, albo może moderator to zrobi . Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Powrót