hodowla zwierząt amatorskich a podatek + samodzielne wydanie ksiazki

• Autor wątku Autor wątku aup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem nowa na forum. Mam dwa pytania i mam nadzieje, ze ktos orientuje sie w temacie i mi doradzi.

Sprawa pierwsza.
Jak wyglada w swietle prawa amatorska hodowla zwierzat domowych. Z psami i kotami sprawa jest jasna, taka hodowla rasowych psow/kotow zarejestrowana jest w odpowiednim zwiazku i placi sie podatek od "sztuki hodowlanej" - chodzi mi o inne drobne zwierzaki hobbystyczne tj. egzotyczne ptaki, gady, ryby akwariowe. Wydaje mi sie, ze wiekszosc takich hodowcow traktuje taka dzialnosc jako hobby i maly dodatek do domowego budzetu, hodowle te nie sa nigdzie zarejestrowana a od sprzedanych mlodych nie jest odpradzany podatek. Czasem po prostu ludzie trzymaja razem zwierzeta roznej plci i mlode po prostu sie pojawiaja i sa odsprzedawane. Jak to rozwiazac zeby wszystko bylo ok.

Sprawa druga.
Czy osoba prywatna, nie prowadzaca dzialnosci, moze wydac ksiazke/poradnik , ktorej jest autorem samemu (nie poprzez wydawnictwo) i rozprowadzac ja np. poprzez internet czy zostanie to uznane za prowadzenie dzialalnosci? Jesli jest taka mozliwosc to jak powinno sie dokumentowac sprzedaz i odprowadzac podatek od sprzedanych egzemplarzy?

Powrót