Holadia- auto służbowe/ wrobienie w wypadek

• Autor wątku Autor wątku kakl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
mam problem, ponieważ dostałam auto służbowe w Holandii i firma próbuje zabrać z mojej wypłaty około 2000 Euro.

Około 2 miesięcy temu przejęłam auto od poprzedniego kierowcy, wszystko było dobrze, aż do momentu gdy zatrzymała mnie policja , ponieważ - zatrzymali mnie pod zarzutem "nieubezpieczenia samochodu przez firmę"(dzwoniłam w tym samym czasie do naszego pośrednika pracy, rozmawiał z policja [nie mam pojęcia o czym]). Ja dostałam mandat (bez podanej kwoty), kazano mi pozostawić auto, aż do wyjaśnienia sprawy. Po 15 minutach napisał do mnie mój pośrednik SMS "auto jest już do odebrania". Tak więc odebrałam samochód. Po dwóch dniach zabrali je do przeglądu. Dostałam zastępczy samochód.

Wczoraj doszedł do mnie solaris z wypłaty na którym widnieje kwota: - 1325 Euro.
Cała kwota jaką miałam zapłacić to 2000 Euro. Tak więc na razie ściągnęli mi z konta 675 Euro . Dziś byłam w biurze dowiedzieć się o co chodzi. Mój kierownik powiedział mi o spowodowaniu "wypadku", w wyniku którego niby powstały szkody tj.:
-wgniecenie na nadkolu z prawej strony z przodu pojazdu ,
- wgniecenie na nadkolu z lewej strony z tyłu pojazd,
- oraz luźnym błotniku z przodu pojazdu.

Żadnego wypadku nie było i nie potrafiłam wyjaśnić tego mojemu kierownikowi.

Poza tym przed wypłatą nie dostałam żadnej informacji o potrąceniu mi z konta jakiejkolwiek kwoty.. (Auto podobno było sprawdzane około 6 tygodni temu i jego stan był dobry)
Ja zostałam praktycznie bez środków do życia i nie wiem co ja mam w tej sprawie zrobić, (jakie mam prawa i jak mam się bronić) nie chce stracić pracy.

a jest protokół sporządzenia wypadku? data, godzina, miejsce rzekomego wypadku??
Świadkowie?

Powrót