Holandia-czy dziecko może mieć dwa obywaelstwa

• Autor wątku Autor wątku 1961gizela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1961gizela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy dziecko urodzone w Holandii z matki Polki i ojca z obywatelstwem holenderskim ,może mieć dwa obywatelstwai jak to prawnie załatwić?
Jaka jest pomoc finansowa dla matki dziecka ,jeżeli ojciec nie łoży a jego utrzymanie?
Jak dochodzić alimentów,matka dziecka mieszka nadal w Holandii,ale nie ma obywatelstwa holenderskiego,tylko polskie.

Mam jeszcze jeden problem ,ciężko mi o tym pisać,tu chodzi o moją córkę.
Przez swjego partnera z którym będzie miała dzieco,została wmanewrowana w coś czego nie rozumiem.
Kazał jej na siebie założyć konto w banku,zrobił debet na 10000 euro,mówił że to ureguluje i zamknie kąto,jednak tego nie zrobił i rosną odsetki.
Córka jest w 9 miesiącu ,może w każdej chwili urodzić.Zufała ,żle zrobiła a ja nie wiem co zrobić żeby jej pomóc.Gdzie mam się udać .Proszę o pomoc.
Za tydzień jadę do niej do Holandii.Zrozpaczona matka.

Dziecko jak osiagnie 18 lat moze wybrac narodowosc. Natomiast jezeli Ty pracujesz w NL, mozesz otrzymac zasilek rodzinny, dodatek na dziecko, a dla siebie mozesz otrzymac dofinansowanie tzw. dodatek zdrowotny (zorgtoeslag).
Odnosnie konta bankowego, to corka bedzie musiala zaczac splacac debet jak najszybciej, gdyz odsetki beda rosly z miesiaca na miesiac. Byc moze warto by bylo z partnerem corki porozmawiac aby sprawe finansowa jak najszybciej uregulowac. Mozna tez zwrocic sie do banku o rozlozenie splaty zadluzenia na raty wyjasniajac zaistniala sytuacje, byc moze bank zgodzi sie na takie rozwiazanie.

Powrót