[Holandia] Kradzież dodatku do ubezpieczenia (zorgtoeslag)

• Autor wątku Autor wątku karaibek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karaibek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Holenderski Urząd Skarbowy przez wiele miesięcy domagał się ode mnie zwrotu dodatku do ubezpieczenia zdrowotnego (zorgtoeslag). Nigdy nie otrzymałem od nich tych pieniędzy. Zostały wpłacone na konto innej osoby, ale to ja je musiałem zwrócić (735 euro). Po mniej więcej roku wysyłania listów do Urzędu dostałem oficjalną wiadomość, że osoba na której konto wpłacono te pieniądze nie odpowiada na wezwania do zwrotu. Dlatego udostępniono mi dane tej osoby (adres z Polski).

Co mogę teraz zrobić, żeby odzyskać te pieniądze? Udać się do prawnika i wytoczyć proces o przywłaszczenie? Dokumenty z Urzędu są w języku holenderskim. Powinienem je najpierw przetłumaczyć zanim udam się po poradę? Nigdy wcześniej u prawnika nie byłem i nie mam pojęcia jak się za to zabrać. A do tego wszystko wydarzyło się za granicą i współpraca z holenderskim Urzędem Skarbowym jest trudna.

To nie jest żadna kradzież pieniędzy!!!!! To Ty byłeś tak miły /lub nieświadomy czego dokonujesz/ i podpisałeś dokumenty, z których wynikało iż urząd podatkowy w Holandii ma przelać pieniądze na wskazane konto bankowe. A teraz urząd poprosił Ciebie o zwrot pieniędzy, gdyż w przypadku nadpłaty, niesłusznie wypłaconej kwoty - to Ty ponosisz odpowiedzialność.
Wynika iż masz zwrócić kwotę 735 euro, w związku z tym wychodzi jakbyś nie miał w Holandii ubezpieczenia zdrowotnego.
Co zrobić?
1) jeżeli nie jest jeszcze za późno odwołać się od decyzji tzw. ostatecznej /definitieve aanslag/ do holenderskiego urzędu i przedłożyć stosowne dokumenty do reklamacji
2) skontaktować się z osobą, której dane adresowe udostępnił urząd podatkowy i poprosić o zwrot pieniędzy. Jeżeli odmówi - to czeka Ciebie procedura z powództwa cywilnego.
Powodzenia!

Witam.Zostałem oszukany przez firme W.Kościuszkiewicz consullting.Sprawa dotyczy zwrotu ubezpieczenia z Holandi.Pieniadze sa na ich koncie Pan rzekomo twierdzi ze przelal je z powrotem na konto urzedu holenderskiego lecz przelew do urzedu juz od ponad miesiacanie doszedl,brak jakich kolwiek informacji o przetrzymywanych pieniadzach.Zostalem oszukany na kilka tys zl a ieniadze z pewnoscia leza zainwestowane w lokaty.Prosze o pomoc lub kontakt osob rowniez poszkodowanych przez ta firme lub w podobnej sytuacjii....

nie koniecznie zostałeś oszukany, miałem kiedyś sytuacje, że mój zortoeslag poszedł na konto firmy która rozliczała mnie ze zwrotu podatku, urząd twierdził, że przelał na ich konto pieniądze a firma, że je zwróciła. Po kilku meilach do firmy dostałem potwierdzenie odesłania pieniędzy do urzędu. co sie okazało?
Belasting nie zaksięgował zwrotu pod moim numerem BSN bo ktoś tego nie dopatrzył. Polecam poprosić pracownika tej firmy o kopie przelewu zwrotnego do urzędu. Jeżeli otrzymasz taką kopie to dołącz do niej kopie dowodu, bsn numeru i odeslij wraz z napisanym odwołaniem.

no i właśnie taki jest holenderski urząd podatkowy, ale jakby coś to oczywiście zwala się winę za wszystko na kancelarie!
Koń zawinił ale kozę powieszono!

Powrót