Holandia - podatek zdrowotny

• Autor wątku Autor wątku pauline90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pauline90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mam prośbę, czy ktoś, kto ma o tym pojęcie mógł by mi sprecyzować, czego mogę się spodziewać.Do kwietnia 2011 udało mi się rozliczyć z podatku od ubezpieczenia zdrowotnego za rok 2010.Zaznaczam,że nie mieszkam na stałe w Holandii, a pracę wykonywałam na zasadzie umowy - zlecenia. Otrzymałam pewną sumę, po czym dowiedziałam się,że ta suma mogła być za duża i być może będę musiała zwrócić pewną jej część, ale osoba rozliczająca mnie z podatku nie potrafiła określić czy aby na pewno. Chciałabym zapytać, do kiedy mogę się spodziewać jakichś urzędowych pism z żądaniem zwrotu pewnej części tej sumy? Czy jest możliwe, że może to stać się nawet po kilku latach od rzeczonego zwrotu? Czy jest możliwość,że jeśli do końca tego roku podatkowego nie otrzymam już żadnego pisma związanego z żądaniem wyrównania, to mogę już być spokojna,że w przyszłym na pewno nie pojawi się takie pismo. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Każdy dodatek w Holandii jest wypłacany zaliczkowo, to oznacza, że urząd po otrzymaniu karty podatkowej dokonuje obliczeń i wydaje tzw. decyzję końcową z której wynika nadpłata/niedopłata dodatku. Jeżeli otrzymałaś za małą kwotę urząd zwróci ci należne pieniądze, jeżeli jednak za dużą kwotę wypłacił urząd trzeba będzie zwracać pieniądze.
Warunkiem uzyskania tego świadczenia jest holenderska polisa ubezpieczeniowa.

Powrót