Holandia - praca

• Autor wątku Autor wątku lisekssj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lisekssj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Moja dziewczyna z kilkoma koleżankami wyjechały do pracy do holandii, wniknęła dziś taka sytuacja, że w aucie które dostały, żeby nim dojeżdżać do pracy - około 40km (20km po autostradzie) zepsuła się skrzynia biegów a mianowicie działa tylko 3 i 4. Kolega mechanik powiedział, że w przypadku gdy będą jechać tym autem skrzynia biegów może się do końca zepsuć a nawet mogą spowodować wypadek (czasami może się zdarzyć, że nawet koła się zablokują). Sytuacja wygląda tak, że napisały do szefa holendra, że jutro nie przyjadą do pracy bo nie mają czym dojechać, wyjaśniły mu, jaki jest problem ze skrzynią biegów. Jednak on napisał im wyraźnie, że jeśli tym autem jutro nie przyjadą to są zwolnione i mogą wracać do Polski. Ja poradziłem dziewczynie, żeby nie jechała jednak one chcą wolno dojechać.... Pytanie moje brzmi zatem czy można coś zrobić w takiej sytuacji, nie wiem pozwać pracodawcę? ewidentnie szantażuje pracowników i naraża ich na utratę zdrowia,życia..., Bardzo proszę o pomoc, treść smsa mają więc jest to swego rodzaju dowód chyba?

Pozdrawiam Michał

Ostatnia edycja:
Powrót