Holenderska firma windykacyjna, co robić ?

• Autor wątku Autor wątku kammyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kammyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Pracowałem w Holandii ok 2 miesięcy, wszystko było ok, natomiast tydzień przed wyjazdem dostałem za wysokie wynagrodzenie o ok 200 Euro. Wróciłem spokojnie do Polski i cieszyłem się z tego faktu. Po kilku miesiącach otrzymałem wezwanie do zapłaty bez informacji z jakiego powodu wynika roszczenie od holenderskiego pracodawcy. Zignorowałem ten list, następnie po miesiącu otrzymałem wezwanie do zapłaty od holenderskiej firmy windykacyjnej napisane łamaną polszczyzną z informacją, że w przypadku braku zapłaty sprawa zostanie skierowana do sądu, takich listów przyszło kilka natomiast ani jeden nie jest wysłany listem poleconym. Jakie prawo ma tutaj zastosowanie (polskie czy holenderskie) i czy mam się czego obawiać ? Oraz po jakim okresie w takim przypadku dochodzi do przedawnienia roszczeń ?

Nie rozumiem, na czym polega problem. Uważasz, że dostałeś za wysokie wynagrodzenie. Twój holenderski pracodawca uważa tak samo. Czyli macie zgodne poglądy. Wystarczy więc zwrócić te 200 euro.

Oczywiście, ale ja niekoniecznie chcę mu te pieniądze oddawać w związku z tym zastanawiam się jaki jest okres przedawnienia takiego roszczenia, jaki wpływ na postępowanie ma sposób komunikacji ze mną przez firmę holenderską, oraz według jakiego prawa będzie się toczyć całe postępowanie, czyli to co napisałem powyżej ?

czemu nie zwrócisz tych 200 euro, które ci się nie należy?

a sprawa będzie się toczyć według prawa holenderskiego.

Powrót