holenderskie ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku orszulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orszulka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.
Strszcze krótko swój problem.Mieszkałam w Holandii,byłam zameldowana,miałam indywidualne ubezpieczenie zdrowotne,za które płaciłam kwartalnie.Na początku 2009 roku zjechałąm do kraju.No i tutaj pojawia sie moje zmartwienie,poniewaz ja byłam święcie przekonana (chyba nawet ktoś mi tak wtedy powiedział-poinstruował mnie)ze wymeldowanie jest jednoznaczne z zakonczeniem naliczania składek.Ja nie wypowiedziałam mojejego ubezpieczenia,bynajmniej nie przypominam sobie takiefo faktu.Od tego czasu mieszkam i pracuje w Polsce.Ostatnio w czasie rozmowy znajjoma powiedziałą mi że popełniłam bład i to ubezpieczenie ,,leci,, mi do dzisiaj.Strasznie sie wystraszyłam bo jakby tak było to bedzie około paru tysiecy euro.I to nie wynika z jakiegos mojego naciągania tylko po prostu z nieznajomości praw.Pamietam ze miałąm opłacone ubez.do marca a wyechałam koncówka lutego.Napisałąm juz list do ubezpieczalni z zapytaniem jak wyglądA sytuacja z ta moja polisą,ale przyznam ze jestem przerażona.Sama wychowuje malutkie dziecko.Mam nadzieje ze sie odniosa do mojego pisma.Nie stac mnie zeby dzwonic do Holandii,bo zanim sie dodzwonie i wytłumacze o co mi chodzi to mi naleci z 50zł.
Jeżeli ktoś z Państwa miał podobna sytuacje albo wie cos w temacie bardzo prosze o odpwiedz.
Jeżeli był podobny temat,przepraszam za zasmiecanie ale nie znalałam.
Pozdrawiam.

Dodam może jeszzce,że nie posiadam w domu polisy która podpisywałam z ubezpieczalnia,podejrzewam,że musiałam wyrzucic.Ale tak jak mówie przez te 3 lata żyłam w przeświadczeniu że wszystko zrobiłam ok.

Holenderskie ubezpieczenie zdrowotne nakazuje każdemu mieszkańcowi Niderlandów obowiązkowo posiadać ubezpieczenie zdrowotne (Zorgverzekering)
w terminie najpóźniej do czterech miesięcy od daty zameldowania się w
urzędzie miejskim.W moim przypadku (miałam ubezpieczenie tzw.zbiorowe z zakładu pracy)wystarczyło wymeldowanie się.

Tak,tak wiem ze każdy mieszkaniec zameldowany bądz pracujący ma taki obwiązek.I ja tak miałam,że zaraz po zameldowaniu poszłam do ubezpieczalni.Tylko że u Pani mogło być inaczej,bo Pani pracowała i być może pracodawca Pania zgłosił do ubezpieczalni że Pani wyjechała.Ja byłam po prostu przekonana że mnie wymeldowanie (poszłam do gemeente i powiedziałam że chce sie wymeldować,dostałam potem pismo o nazwie aangifte van vertrek-no to myśle że to wymeldowanie)też wystarczyło.A teraz ostatnio znajoma powiedziała mi że jednak nie.No cóz-wysłąłąm list do nich,to poczekam.Szkoda tylko że sie zorientowałam po trzech latach.

Ja również poszłam do Gemeente i wymeldowałam się -dostałam zaświadczenie VOORGENOMEN VERTREK NAAR HET BUITENLAND -u mnie to wystarczyło, zaświadczenie przeskanowałam i wysłałam do ubezpieczyciela.Wg mnie nie miała Pani obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z chwilą wymeldowania i wyjazdu z Holandii.

No mnie sie też wydaje ze nie mam takiego obowiązku tylko wie Pani,wole to sprawdzić bo nie uśmiecha mi sie dostac wezwania do zapłaty za cos z czego nie korzystałam.A mam pytanie odnośnmie tego wymeldowania,bo Pani dostała takie pismo a ja pismo o nazwIE AANGIFTE VAN VERTREK NAAR BUITENLAND VANUIT GRAVENHAGE.I mam tylko taka nadzieje ze to jest poświadczenie wymeldowania,pytałam na innym forum i odpowiedzano mi że tak.Ale zastanawia mnie to że miałam na tym piśmie dwie daty aangiftedatum jest z dnia kiedy byłam w gemeente a jest jeszzce taka pozycja toekomstig vertrek i tam mam date pare miesiecy pozniej.I nie wiem o co chodzi.Tak jak wspomniałąm poszłam do gemeente,powiedziałąm że wyjeżdzam i sie chce wymeldować,dostałam takie zaświadczenie i jeszcze Pan urzędnik mi powiedział że moge być w mieszkaniu które opuszczam 3 albo 5 dni(nie pamietam dokładnnie).No to chyba było by bez sensu że ide i zgłąszam chęc wymeldowania tak jakby dzisiaj a wymeld.zaczyna sie pare miesiecy pozniej...Nie wiem o co chodzi.
Odnośnie tego ubezpieczenia to ja jak sie wymeldowałam to własnie nie pamietam ale chyba nie wysyłałąm tego zaśw.o wymeldow.Kurde zła sama na sibie jestem,ja stara baba;) że tego nie dopilnowałam,a teraz siedze i sie głowie.
Ps.dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz:)

Czy powiedziała Pani dokąd wyjeżdża i w jakim terminie? Ja musiałam te informacje podać łącznie z adresem w Polsce.Również mam dwie daty-datę mojej wizyty w Gemeente oraz datę planowanego wyjazdu do Polski.

No to chyba bedzie to,ale nie rozumiem,czyli jak mam dwie daty to znaczy od kiedy jestem wymeldowana?w gemeente byłam pod koniec lutego,wyjechałąm dwa dni pózniej,a date planowanego wyjazdu mam wpisana na wrzesień.Adres w Polsce podałąm,ale pod nim nie przebywałam,po po powrocie do Pl od razu pojechałąm do pracy do UK.Ja sie chyba nie dogadałąm z tym Panem urzędnikiem.Mam tylko nadzieje że ta planowana data wyjazdu nie jest jakas wiążaca i że jestem wymaldowana od dnia aangiftedatum czyli od konca lutego...

No bo teoretycznie co z tym czasem pomiędzy tymi datami,no ja mam duża rozbierznośc bo pare miesięcy...

A może bym sie skontaktowałą z Gemeente i to ustaliła np.mailowo,tylko nie wiem czy po takim czasie ma to jakiś sens.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wyjeżdżając z Holandii należy wstrzymać wypłatę Zorgtoeslag gdyż później urząd upomni się o nie słusznie wypłacone świadczenia.

Powrót