Honorarium adwokata w sprawie karnej

• Autor wątku Autor wątku it-mail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

it-mail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , wiem doskonale ,że to sprawa umowy i wiem też ,że było mnóstow tego typu pytań w sieci ale..
czy mozecie powiedziec ile srednio wynosi honorarium adwokata za prowadzenie sprawy karnej w problematyce medycznej( bład lekarski, błąd medyczny).
Chciałbym mieć ogólne rozeznanie co do kwot aby móc negocjować z ewentualnie wybranym adwokatem na temat kwoty za jego usługi.
Słyszałem różne głosy i za nic w świecie nie potrafię sie do tego odnieść ani wyciągnąć wniosków
bardzo proszę o pomoc
itek

wynagrodzenie dla adwokata sprawa karna to wnaszej miejscowości;
2000 zl - postepowanie przygotowawcze (prokuratura i policja)
5000 zl - rozprawa sąd rejonowy

Jeśli adwokat w Twojej miejscowości tak samo liczy sprawę z pijanym rowerzystą i za zorganizowaną grupę czy coś równie poważnego, to gratuluję...

A odpowiadając na pytanie założycielki tematu: nie ma sztywnych kwót. Każda sprawa jest inna, i wymaga innego zaangażowania. Zamiast idiotycznie myśleć o targowaniu się co do kwoty honorarium, poszukałbym adwokata który zna się na problematyce medycznej i zapłaciłbym mu tyle ile trzeba. Większość adwokatów o medycynę ostatnio otarło się w jakimś zakresie na studiach, i przeważnie nie jest to wiedza specjalistyczna.

kropla napisał:
wynagrodzenie dla adwokata sprawa karna to wnaszej miejscowości;
2000 zl - postepowanie przygotowawcze (prokuratura i policja)
5000 zl - rozprawa sąd rejonowy

poniosło Cię trochę :P widełki są tak elastyczne, że naprawdę ciężko stwierdzić :)

zdaje sobie sprawe ze widełki w zaleznosci od kalibru sprawy są różne i cięzko jest określić precyzyjnie , chciałabym jednak mieć orientacje przystępując do rozmowy z adwokatem.Poruszony został temat adw. znającego sie na prawie medycznym, wiadomo każdy powie ,że sie zna itd przecież to są pieniądze, tyle tylko ,że efekt tej znajomosci prawa medycznego czasem bywa bardzo odmienny od oczekiwań klienta. Czy honorarium moze być uzależnione od wygranej/przegranej sprawy i nie chodzi tu o żądania finansowe , tylko postępowanie w ramach KK

Witam! chciałam sie dowiedzieć jakie sa koszta adwokata przy sprawie karniej, paserstwo? chodzi mi o kwote taką około.

Zadzwoń/idź do kancelarii w Twojej miejscowości lub kancelarii, z której pomocy chcesz skorzystać, powiedz o co chodzi i uzyskasz informację jaka to będzie kwota w przybliżeniu. My tu nieodpłatnie udzielamy pomocy i nie mamy rozeznania :)

Finister napisał:
My tu nieodpłatnie udzielamy pomocy i nie mamy rozeznania

to chyba zbyt ogólnikowe stwierdzenie nie dot. wszystkich użytkowników.

Na takie pyt. jak Autorki wątku nie da się odpowiedzieć. Zależy jaki region Polski, jaki stopień skomplikowania sprawy, ile przewidywanych rozpraw, rozliczanie godzinowe czy ryczałtowe, jaki sąd rejon okręg. No i najważniejsze jaka kancelaria. Gdybym Ci powiedział stawkę mojej za godz. dla klientów indywidualnych (których mamy bardzo mało) to byś spadła z fotela razem z tym komputerem :D:D:D. Przypuszczam, że jeżeli to jest sprawa karna przed rejonem na kilka rozpraw o małym czy średnim stopniu skomplikowania to rzeczywiście nie spodziewałbym się mniej niż 3000, a realnie do 5000, mowa o przeciętnych adwokatach.

matika100 napisał:
to chyba zbyt ogólnikowe stwierdzenie nie dot. wszystkich użytkowników. .

Tam na końcu była jeszcze taka buźka - :)

Napisałam, żeby skontaktować się z kancelarią, gdyż moim zdaniem nie da się odpowiedzieć na to pytanie, bo zależy to od zbyt wielu czynników.

MAtika100 - ale kancelarie takie jak "Twoja" (jeśli dobrze się domyślam, że pracujesz w kancelarii typowo korporacyjnej) raczej nie prowadzą spraw karnych poza korupcyjnymi wobec pracowników i dużych korporacji i innych spraw typu "white collar crimes", a już na pewno nie o paserkę ;)

magda2104 napisał:
Witam! chciałam sie dowiedzieć jakie sa koszta adwokata przy sprawie karniej, paserstwo? chodzi mi o kwote taką około.

Myślę że w granicach 1000-30000zł. W każdym mieście inne ceny, taka prawda.

miasto, typ sprawy, stopień skomplikowania, długość jej trwania itp...

Tak jak już było pisane wyżej.

Można mieć sprawę o paserkę roweru wartości 1000zł, a można o paserkę ciągników siodłowych o łącznej wartości kilku milionów złotych w ramach zorganizowanej grupy przestepczej ;)

Pawson31 napisał:
MAtika100 - ale kancelarie takie jak "Twoja" (jeśli dobrze się domyślam, że pracujesz w kancelarii typowo korporacyjnej) raczej nie prowadzą spraw karnych poza korupcyjnymi wobec pracowników i dużych korporacji i innych spraw typu "white collar crimes", a już na pewno nie o paserkę

zgadza się, jest ogólnie wyodrębniony interdyscyplinarny zespół dla klientów indywidualnych, karnych jest rzeczywiście malutko, ale rozwody, rodzinne i spadki normalnie idą, jak ktoś ma pieniądze to normalnie się bierze takie sprawy.

Pawson31 napisał:
miasto, typ sprawy, stopień skomplikowania, długość jej trwania itp...

Tak jak już było pisane wyżej.

Można mieć sprawę o paserkę roweru wartości 1000zł, a można o paserkę ciągników siodłowych o łącznej wartości kilku milionów złotych w ramach zorganizowanej grupy przestepczej ;)
Nie, nie.. to paserka ok. 300zl :p tylko ze jest duzo osob do niej bo tam jeszcze powiazane jakies wlamania itp. ale dzieki za pomoc wszytskim:)

Podczepie sie pod temat.

Adwokat za prowadzenie postepowania przygotowawczego z art.286 zazadal sobie 20 000 zl. i stwierdzil ze niczego nie gwarantuje, jesli doprowadzi do sytuacji ze uda sie bez oskarzenia i sprawy w sadzie to bedziemy jeszcze rozmawiac o premii. Jesli dojdzie do rozprawy to wtedy poda dalsza kwote.
Prawdopodobna wartosc sprawy to 200 000 zl

Czy to jest kwota akceptowalna za usluge, czy mocno przesadzona?

ja znam sprawę w której mecenas wziął 150 tyś zł za całą obronę "od deski do deski" za zarzuty paserstwa na kwotę ponad miliona zł

draksi napisał:

To ktoś nie wie na ile oszukał?
Mecenas tyle chce, bo wie od kogo brać :)

Znam przynajmniej dwa przypadki, gdzie dobry adwokat doprowadził do 6 miesięcy na 2 lata w zawieszeniu. I jeszcze oszust nie musiał oddawać całej kasy. Pisało nawet o podobnych "wyczynach" na forum.

draksi napisał:
Podczepie sie pod temat.

Adwokat za prowadzenie postepowania przygotowawczego z art.286 zazadal sobie 20 000 zl. i stwierdzil ze niczego nie gwarantuje, jesli doprowadzi do sytuacji ze uda sie bez oskarzenia i sprawy w sadzie to bedziemy jeszcze rozmawiac o premii. Jesli dojdzie do rozprawy to wtedy poda dalsza kwote.

Dla własnego dobra nie gódź się na żadne "porozmawiamy później", czy "jeśli dojdzie do rozprawy to podam dalszą kwotę". Wynagrodzenie za prowadzenie sprawy powinno być z góry ustalone przynajmniej poprzez jasne i precyzyjne określenie zasad jego kształtowania (np. stawka x za każdy rok prowadzenia sprawy).

Kodeks etyki adwokackiej mówi niewiele na ten temat:

§ 50
1. W sprawach finansowych obowiązuje adwokata w stosunku do klienta szczególna skrupulatność.
2. Adwokat ma obowiązek poinformować klienta o wysokości honorarium lub o sposobie jego wyliczenia (np. na podstawie czasu pracy).
3. Niedopuszczalne jest zawieranie przez adwokata umowy z klientem, która przewidywałaby obowiązek zapłaty honorarium za prowadzenie sprawy uzależniony wyłącznie od ostatecznego wyniku sprawy. Adwokat może zastrzec w umowie z klientem dodatkowe honorarium za pozytywny wynik sprawy.

§ 55
1. Adwokatowi nie wolno zaniechać czynności w prowadzonej sprawie z tego powodu, że klient nie wniósł ustalonego honorarium, a w szczególności nie wolno mu z tego powodu uchylić się od stawiennictwa na rozprawie. Natomiast nieuiszczenie przez klienta ustalonego honorarium może stanowić podstawę do wypowiedzenia pełnomocnictwa w trybie i terminie przewidzianym przez prawo.
2. Adwokat nie jest zobowiązany do ponoszenia w prowadzonej sprawie wydatków, np. opłat sądowych lub kosztów przejazdu do innej miejscowości, jeżeli klient, wezwany należycie, nie wpłacił w terminie wymaganej kwoty.

Powrót