Honorarium adwokata

• Autor wątku Autor wątku LKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LKa

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

Prosiłbym o podanie wysokości przykładowego honorarium adwokata. Miałby reprezentować mnie w sprawie o odszkodowanie. Miasto dość "prowincjonalne" - 150 tys. mieszkańców.

Jak ustalić takie honorarium? Czy jest to jakiś % od wygranej kwoty, czy może konkretna kwota ustalona przed rozpoczęciem sprawy?

na tak postawione pytanie nikt nie udzieli ci odpowiedzi.... - wszystko zależy od tego jak "dogadasz" się z adwokatem... , stopnia skomplikowania sprawy, wartości sprawy, ilości rozpraw , ilości czynności do wykonania dla adwokata itp, itd...

W takim razie prosiłbym tylko o informacje czy wynagrodzenie może być % od wygranej kwoty? Wydaje mi się, że czytałem gdzieś, że sposób wynagradzania adwokatów jest określony w jakiś dokumentach i nie wiem czy takie rozwiązanie jest możliwe?

Wynagrodzenie może być uzależnione od wartości przedmiotu sprawy, ale nie można uzależniać wypłaty wynagrodzenie od wygrania sprawy, może to łaczyć się jedynie z dodatkowym wynagordzeniem, za wygranie sprawy czy określonej kwoty. Adwokat musi poinformować Pana o sposobie wyliczania honorarium.

Dziękuję bardzo za informacje.

Powrót