I kl praktyki soboty

• Autor wątku Autor wątku Madridsta123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madridsta123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry. Od jutra rozpoczynam szkołę zawodową jako fryzjer. Pracodawczyni powiedziała, że będę robił 2 dni w tygodniu po 8h dziennie, do tego co 2 sobotę!
Czy możliwe jest żebym robił jeszcze soboty? Bo mi się wydaje, że to powinno być odpłatne osobno( i nie wiem czy stawka 4% czy jako, że to dzień dodatkowy to normalna stawka)
Proszę o pomoc bo jutro będę podpisywał umowę i nie chce wdepnąć. Raz mówiła, że będę dostawał 206 zł a potem, że 136...

Obowiazujace wynagrodzenie mlodocianego w 1 roku nauki to 167,26 zł brutto
Madridsta123 napisał:
liwe jest żebym robił jeszcze soboty?
A w poniedziałek masz wolne?

Jeszcze nie mam ustalonego, ale z tego co mi mówiła to 2 razy w tygodniu plus co druga sobota. Nie mam nic oprócz niedzieli wolnej. I to mnie dziwi. Czy możliwe byłoby, że pani mówiła 206 pln za miesiąc? Licząc soboty?

Jak w poniedziałek masz nauke to absolutnie nie mozesz mieć praktyk w sobote
Pani nie moze liczyc sobót jezeli bedziesz miał 3 dni nauki i 2 praktycznej nauki zawodu

Dziś byłem na rozpoczęciu szkoły i: poniedziałek, wtorek mam po 8 godzin praktyk, środa czwartek piątek szkołę... Niby doszła co druga sobota a mam wolną tylko niedziele... Jak to możliwe? W CECH-U przy podpisywaniu umowy powiedzieli, że co do soboty to musze dogadać się z pracodawcą, podobno możliwe jest, że moge robić co druga sobotę ale musi mi za to osobno zapłacić... Jak to jest? Bo nie chce być wykorzystywany...

Madridsta123 napisał:
W CECH-U przy podpisywaniu umowy powiedzieli, że co do soboty to musze dogadać się z pracodawcą
BZDURA
Przepis prawny:
KP
Art. 203. § 1. Młodocianego nie wolno zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w porze nocnej.

§ 11. Pora nocna dla młodocianego przypada pomiędzy godzinami 22.00 a 6.00. W przypadkach określonych w art. 191 § 5 pora nocna przypada pomiędzy godzinami 2000 a 600.

§ 2. Przerwa w pracy młodocianego obejmująca porę nocną powinna trwać nieprzerwanie nie mniej niż 14 godzin.

§ 3. Młodocianemu przysługuje w każdym tygodniu prawo do co najmniej 48 godzin nieprzerwanego odpoczynku, który powinien obejmować niedzielę.[/

Zdodnie z tym przepisem do wolnej niedzieli pracownika młodocianego należy dodać jeszcze jeden dzień wolny czyli albo sobota albo poniedziałek , w poniedziałek pracujesz wiec wolna jest sobota i niedziela

skoro zaczynasz szkołe zawodową to polecam zapoznać sie z kodeksem pracy od art 194 - 206

dziś już więcej wiem. Szkoła zmieniła na poniedziałek, wtorek, środa praktyki, czwartek i piątek szkoła, a do tego jeszcze mam zasuwać co druga sobotę, no i gdzie tu sprawiedliwość?!
Co w takim przypadku robić? Nie będę zasuwal tyle dni za grosze, wolałbym mieć wolny jeden z tych dni na praktyki a najlepiej sobotę ale podobno w sobotę ludzie przychodzą do fryzjera po różne upięcia na śluby itp i mógłbym się dużo więcej nauczyć

Madridsta123 napisał:
a do tego jeszcze mam zasuwać co druga sobotę,