i w co wierzyć?

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena26xs

Użytkownik
Odpowiedzi
79
SozPol.com - kindergeld
przeczytajcie i powiedzcie i jak to zrozumiec?
1.Dzieci muszę przebywać na stałe w Niemczech lub innym kraju Unii Europejskiej. Obywatelstwo, jakie dzieci posiadają, nie gra żadnej roli.

2Miejsce przebywania dzieci
Dzieci muszę przebywać na stałe w gosp. domowym wnioskodawcy. Samo zameldowanie w urzędzie miasta nie wystarcza. Dziecko musi rzeczywiście przebywać pod opieką i w gosp. domowym wnioskodawcy

Znasz z matematyki (logiki) pojecie: "warunek konieczny, ale niewystarczajacy"? Przeciez punkt (1) nie wyklucza punktu (2)

no punkt 1 mówi ze dzieci moga mieszkac na terenie uni europejskiej a punkt 2.ze musza mieszkac w gospodarstwie domowym wnioskodawcy wiec nie rozumie co jest najwazniejsza zasada w tym?

boze lena, nie potrafisz sklecic dwoch faktow: musza mieszkac w gospodarstwie wnioskodawcow, a to gospodarstwo musi sie znajdowac na terenie unii europejskiej, a wiec nie moze byc np na Ukrainie

to chyba normalne ,ze musza przebywac w gospodarstwie domowym wnioskodawcy,,
na Niemieckich stronach tak samo jest napisane

To są tzw. warunki łączne - muszą być spełnione oba razem...

dla mnie gospodarstwo domowe to dom w którym mieszka rodzina(matka, ojciec, dziecko) a w sytuacji gdy matka z dzieckiem mieszka osobno i ojciec osobno to co jest ich gospodarstwem domowym?

Jak zona mieszka osobno od meza we wlasnym mieszkaniu, to zona ma swoje gospodarstwo domowe w swoim mieszkani a maz swoje w swoim, to chyba jasne

no własnie wiec dziecko które mieszka z matka a nie z ojcem jest traktowane ze zalicza sie do gospodarstwa domowego matki, wiec czy ojciec moze pobierac kindergeld skoro dziecko przebywa z matka, wiec jak odniesc sie do powyzszego artykułu???- soz.pol.com.kindergeld

jezeli dziecko nie przebywa w jego gospodarstwie to sie nie nalezy,,kiedys moze tak,
teraz sie pozmienialo i pozabierali
dziecko musi przebywac tam gdzie ojciec i wspolny meldunek musza miec(wystarczy w polsce wspolny)
zreszta niemiec tez nie moze pobierac jak dziecko nie jest w jego gospodarstwie(od zawsze tak bylo)

choc w tym wypadku moze matka miec prawo do pobierania ,(bo sie prawo pozmienialo od maja)
ale to sa informacje o ktorych tu na forum bylo pisane i sklada sie wnioski w ROPS na Niemiecki Kindergeld jezeli ojciec pracuje w Niemczech ,
to juz poczytaj sama(ja w Polsce nie mieszkam to nie wiem nic wiecej na temat)
tylko to co dziewczyny pisaly tu
http://forumprawne.org/niemcy/143567-jakie-zmiany-nasapily-od-1-maja-w-przyznaniu-kindergeld-3.html

annaol81 o tym pisala

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich
Ja rzeczywiscie uderzyłam z jednej i z drugiej strony, czyli na własną reke wyslałm wniosek o niemiecki zasiłek do niemieckiej Familienkasse oraz złożyłam dokumenty do polskiego Ropsu. Jak narazie cisza, ale ja nie mam kontaktu z ojcem dziecka Niemcem, wiec nie miałam niektórych dokumentów i nie wiem, jak zostanie to rozpatrzone.
Jak bede miała jakies informację to na pewno napisze o tym na forum

pozdrawiam

do annaol81 a kto pania poinformował o tym składaniu wniosku do famillenkasse???no ja też pisałam do famillienkasse ze KG nie jest przekazywany ale mija miesiac i nic nie odpisali, wiec juz nie wierze w nic,

Sama napisałam do Famielienkassy, ale obi powiedzieli ze mi sie nie nalezy, powołałam sie w kolejnym meilu na zmiany od 1 maja i przesłąli mi wnioskek do wypełnienia. Wysłałam do F Dortmund a oni odeslali do jakiegoś innego miasta w Niemczech, bo tam są ponoć rozpatrywane wnioski z zagranicy.
Nie mam kontaktu z ojcem dziecka niemcem, wiec nie miałam np umowy o prace, badz zaświadczenia ze jest bezrobotny.
Równoczesnie UM przesał moje dokumenty do Ropsu
I tak mysle, ze nic ztego nie wyniknie, no ale jakby tak było to naprawde fajnie, poczekamy zobaczymy

Powrót