ICP zwleka ze zniesieniem limitow.

• Autor wątku Autor wątku Atais
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Atais

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mój problem wygląda następująco. Posiadam internet w firmie Toya. Umowa podpisana została w styczniu b.r, dostawca wywiązuje się z prędkości internetu jaką zadeklarował w umowie.

Problemem jednak są limity, które większość dostawców dawno już zdjęła.

W umowie co prawda nie ma żadnej wzmianki o fakcie zniesienia limitów, jednak około kwietnia Toya wysłała swoim użytkownikom e-mail z treścią znaną mi od dawna:

[cytat:15b5inh7]
Powiększenie limitu danych jest pierwszym krokiem, zmierzającym do
całkowitego zniesienia limitów na naszych łączach. Nastąpi to w ciągu
najbliższych miesięcy. Zamierzamy jednak przeprowadzić tę operację
zachowując wysoki standard oferowanej usługi TOYAnet. Chcemy uniknąć
drastycznego pogorszenia jakości dostępu do Internetu, jaką można
zaobserwować u części innych operatorów, którzy już dokonali operacji
zniesienia limitów.[/cytat:15b5inh7]

Następnie około czerwca Toya "uruchomiła" promocję:

Przez całe lato (dla nowo podłączonych) internet za 1zł, a po wakacjach bez limitu - zapowiadają się udane wakacje!

Nie jestem w tej chwili na 100% pewny czy była tam wymieniona nazwa miesiąca: WRZEŚNIA, jednak chyba wszyscy w domyśle potrafią pozytywnie rozstrzygnąć ten problem.

Gdy przyszedł wrzesień a limity wciąż były, zauważyłem bardzo pozytywną wzmiankę;
promocja przedłużona do końca września (odnośnik do promocji na lato).

Domyśliłem się, że promocja limitów również mi się przedłuży, jednak oburzony wysłałem e-mail do administratorów:

[cytat:o6y4wc6o]Witam

Chciałbym zapytać, kiedy Państwo planujecie operacje zniesienia limitów,
którą od kwietnia ustalacie na najbliższe miesiące.
W wakacje pojawiła się informacja, że nastąpi to 1 września (po wakacjach?),
jednak teraz widzę, że promocja posiadania limitów przedłużyła się,
w najlepszym wypadku do października.
Chciałbym mimo wszystko zauważyć, że nawet październik nijak nie może zostać
nazwanym miesiącem najbliższym do kwietnia, gdyż dzieli je dokładnie pół roku.
Nie ukrywam mojej irytacji z tego powodu i chciałbym, jeżeli można, poznać bliższe
szczegóły dotyczące zniesienia owego limitu. Wielu operatorów operację tę ma już
dawno w swojej ofercie, Państwo jak na razie od 6 miesięcy obiecujecie przesuwając
termin. Nie rozumiem, na czym polegają Państwa trudności?

Pozdrawiam
[/cytat:o6y4wc6o]

Odpowiedz:
[cytat:o6y4wc6o]
Witam.

Intensywnie przygotowujemy nasza siec do operacji zniesienia limitow.
Chcemy aby operacja ta nie odbila sie w zaden negatywny sposob na
parametrach swiadczonej Panstwu usługi, co mozna bylo zaobserwowac u
czesci innych operatorow, ktorzy decyzje o zdjeciu limitow podjeli bez
przygotowania sieci. Do zakonczenia operacji rozbudowy sieci, ktora
bedzie przeprowadzana do końca br zamierzamy podnosic jakość swiadczonej
Panstwu usługi, poprzez zblizanie jej do usługi nielimitowanej.
Od 1 sierpnia b.r. zwiekszylismy limit transferu danych o kolejne 10 GB
w każdym pakiecie ( czyli w podstawowym pakiecie TOYAnet wzrósł on z 35
do 45GB) , podnieslismy rowniez 4 krotnie predkosc lacza po
przekroczeniu limitu - do 128 kb/s. Mamy nadzieje, ze podejmowane
dzialania spotkaja sie z Panstwa zrozumieniem.

Z poważaniem[/cytat:o6y4wc6o]

Nic nie wnoszący e-mail do mojego życia jeszcze bardziej uświadomił mi, że firma wyraźnie "leci sobie w kulki".

Podejrzewam, że zamierzają wykorzystać zniesienie limitów jako haczyk na klientów w styczniu.

Mimo wszystko mam już dość ich ciągłego tłumaczenia i chce by w końcu dotrzymali danego słowa (najbliższym miesiącem do kwietnia październik raczej nie jest).

Ponieważ mam wciąż w pamięci incydent z TP SA, którą rzecznik praw konsumenta zmusił do zniesienia limitów oraz obniżenia cen jako blokowanie ludziom dostępu do szerokopasmowego internetu, zastanawiam się, czy jest jakaś możliwość, żeby i w tym wypadku ich trochę przycisnąć.

Co prawda mój wybór Toya nie był spowodowany brakiem innych ICP w zasięgu tylko faktem jaką ofertę oni przedstawiają, liczyłem jednak, że zniesienie limitów nastąpi... w najbliższych miesiącach.

Pozdrawiam i przepraszam za długie wypociny :)

"W najblizszych miesiacach" w rozumieniu biznesowym to moze byc rownie dobrze za poltora roku.

W tej chwili nie masz sie o co przyczepic do Twojego ISP (nie ICP :) ) - wywiazuje sie z umowy, a nawet podnosi parametry lacz.

Ehh no szkoda w takim razie bo myslalem, ze moze cos sie uda wskorac :(.
A co do mojej pomylki "ICP", zwykle to slyszalem "Aj si pi" wiec myslalem ze ICP ;-).

W kazdym razie dzieki.

Hmm... No jakby sie uprzec to w sumie ICP tez by sie naciaglelo. :)

ISP - Internet Service Provider
ICP - Internet Connection Provider

Ale ja slyszalem tylko to pierwsze okreslenie.

[cytat:12zauqh9] Mimo wszystko mam już dość ich ciągłego tłumaczenia i chce by w końcu dotrzymali danego słowa (najbliższym miesiącem do kwietnia październik raczej nie jest). [/cytat:12zauqh9] Wiesz na tego typu zarzutu niedotrzymania warunków umów , to jest szybkości transferów.. etc. dobrym ( moim zdaniem najmniej kosztownym) jest wypowiedzenie umowy i zmiana operatora jak jest taka możliwość..
Można w sądach dochodzić swoich praw , ale czy warto.. się denerwować niepotrzebnie.. ..???

Zostały mi 2 miesiace umowy wiec najwyzej bede rozpatrywal ten fakt, jezeli po nowym roku wciaz w umowie nie bedzie zaznaczone ze limitow nie ma...

Na teraz chyba juz sobie odpuszcze :(.
no nic dzieki jeszcze raz.

Powrót