Idei używania. I prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Lordcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lordcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, zastanawiam się nad pewny wynalazkiem. Dam jednak tutaj przykład widelca i łyżki. powiedzmy że zrobiłbym widelco-łyżke czy wtedy tylko ja miałbym prawo do pomysły idei czy jednak nie? Czy chodzi jednak o mechanizm?
Na przykład ktoś zrobi też widelco-łyżkę tyle że w mechanizmie np rozkładania albo materiału?

Lordcz napisał:
... czy wtedy tylko ja miałbym prawo do pomysły idei czy jednak nie? ...
Pomysły, idee, zasady działania nie podlegają ochronie prawnoautorskie, zatem mogłoby tutaj jedynie wchodzić w grę zgłoszenie wynalazku lub uzyskanie prawa ochronnego w oparci o Prawo własności przemysłowej.

LeszsekS napisał:
Pomysły, idee, zasady działania nie podlegają ochronie prawnoautorskie, zatem mogłoby tutaj jedynie wchodzić w grę zgłoszenie wynalazku lub uzyskanie prawa ochronnego w oparci o Prawo własności przemysłowej.

Czyli w skrócie ja mogę wymyślić widelcu-łyżkę, ale inna osoba może wymyślić dokładnie to samo tym że będzie miała inny na przykład mechanizm. Czyli to że byłem pierwszy i pierwszy zrobiłem idee łyżko-widelca nic nie daje liczy się tylko mechanizm tej konstrucji?

Odpowiedź otrzymałeś w moim poprzednim poście.

LeszsekS napisał:
Odpowiedź otrzymałeś w moim poprzednim poście.

Mam taki cytat z strony : Czy prawo chroni pomysł ? - artykuł Aleksandry Maciejewicz
"koncepcje nie podlegają w zasadzie ochronie autorskoprawnej, to nie wyłącza to jednak ich ewentualnej ochrony na zasadach ogólnych prawa cywilnego"

Sam dół

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lordcz napisał:
Mam taki cytat ...
Zadałeś pytanie w Dziele Prawa autorskiego i otrzymałeś stosowna odpowiedź.

Chcąc korzystać z ochrony w ramach dóbr osobistych nadal musiałbyś wykazać, że Twoje dobro wypełnia przesłanki twórczości wynalazczej czy też racjonalizatorskiej i udowodnić, że jest to Twoje dobro osobiste. Życzę powodzenia.

PS.
Przeczytaj dokładnie, powoli i ze zrozumieniem cały akapit poprzedzający cytowane przez Ciebie zdanie, tam jest zawarte kluczowe znaczenie.

Ostatnia edycja:
Powrót