Otrzymałem taką oto odpowiedź od prawnika, co prawda dość lakoniczną, ale jest to bezpłatna porada, więc wiele nie mogę wymagać. Grunt, że wiem na czym stoję.
W związku z tym zamierzam wystosować pismo z żądaniem zmiany nazwy firmy i zaprzestania prowadzenia działalności pod obecną nazwą (nazwa świadczonych usług też jest związana z nazwą firmy). Mam pytanie - jaki jest ustawowy czas na odpowiedź od przedsiębiorcy, oraz jaki jest czas, w którym powinien dopełnić formalności związanych ze zmianą nazwy firmy itd.?
Poniżej odpowiedź na zapytanie:
Zgodnie z Ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji art. 5 czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie przedsiębiorstwa, które może wprowadzić w błąd klientów co do jego tożsamości, na przykład używanie firmy lub skrótu firmy innego przedsiębiorstwa.
Bez wątpienia w opisanej przez Pana sytuacji mamy doczynienia z takim przypadkiem.
W związku z powyższym ustawa daje Panu dwie możliwości działania:
1. W drodze postępowania cywilnego
Przedsiębiorca, którego interes został naruszony, lub chociażby tylko zagrożony, w związku z dokonanym czynem nieuczciwej konkurencji, może żądać od przedsiębiorcy dokonującego czynu nieuczciwej konkurencji:
* zaniechania niedozwolonych działań,
* usunięcia skutków tych działań,
* złożenia określonego oświadczenia,
* naprawienia wyrządzonej szkody,
* wydania bezpodstawnie uzyskanych korzyści,
* zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na określony cel społeczny - jeżeli czyn nieuczciwej konkurencji był zawiniony.
2. W drodze postępowania karnego
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji wprowadza odpowiedzialność karną z tytułu popełnienia niektórych z przewidzianych w tej ustawie czynów nieuczciwej konkurencji. Popełnienie jednego z opisanych w ustawie przestępstw (lub wykroczeń) zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności a nawet pozbawienia wolności (maksymalnie do 8 lat).
Ściganie przestępstw (lub wykroczeń) z Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji następuje na wniosek (żądanie) pokrzywdzonego.
W Pana przypadku można mówić o popełnieniu przestępstwa z art. 25 ww. ustawy " Kto, oznaczając lub wbrew obowiązkowi nie oznaczając towarów albo usług, wprowadza klientów w błąd co do pochodzenia, ilości, jakości, składników, sposobu wykonania, przydatności, możliwości zastosowania, naprawy, konserwacji lub innych istotnych cech towarów lub usług albo nie informuje o ryzyku, jakie wiąże się z korzystaniem z nich, i naraża w ten sposób klientów na szkodę, podlega karze aresztu albo grzywny."