III CSK 189/11 , zajęcie konta wspólnego...

• Autor wątku Autor wątku Bedek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Właśnie dlatego potrzebne są dokumenty. Pewności na pewno nie ma, a nawet obawy, że jednak nie jest przedawnione w całości. Odsetki za 7 lat na pewno tak.

Czyli ile czasu musi upłynoć od dnia nadania klauzuli wykonalności ? I do kiedy się ten czas liczy do momentu kontaktu komornika z dłużnikiem czy wyroku Sądu ? Mam zdjęcia chyba wszystkich dokumentów - mam w Sądzie zrobiła wszytsko co było

Jeśli data klauzuli to wrzesień 2004, a komornik odezwał się wczoraj, to jest duża szansa na przedawnienie calości. Cóż, pokaż kwity bowiem zadecydować może dosłownie jeden dzień

Ale nie odezwał się wczoraj.
Ponownie cytuję:
dziubek232 napisał:
Wyrok był wydany 10.10.2002 r a komornik dopiero teraz w Sierpniu - Wrześniu się odezwał do mamy. Klauzula wykonalności była nadana 09.09.2004.

09.09.2004 była nadana klauzula na Panorame Firm - 1 udany kontakt komornika 25.11.2014 - zajęcie wierzytelności. Komornik twierdzi, że ma nakaz zapłaty na nowego wierzyciela ale w Sądzie go nie ma. Czy komornik może działać w imieniu nowego wierzyciela bez nakazu zapłaty na niego - nikt tego nakazu nie widział. Paranoja

To może tak. Napisz słowo w słowo, co jest napisane w treści pisma od komornika w postaci zawiadomienia o wszczęciu egzekucji odnośnie wierzyciela i tytułu wykonawczego z podaniem dat i sygnatur sądowych.

To co, w takim razie, działo się w sierpniu/wrześniu?

Zdawało mi sie ze mama mowila o kontakcie. Jeśli dobrze kojarzę to ktoś tylko dzwonił w sierpniu. W treści jest wyrok zapłaty na podstawie wyroku z 2002 dla Pf. Pozniej wkleje zdjecie

W treści pisma nie ma żadnej wzmianki o nadaniu klauzuli wykonalności i kiedy to miało miejsce. Jednak patrząc na koszty, to nie było wcześniej żadnych egzekucji, a i z pozycji 3 nie wynika jasno, że doszło do przepisania klauzuli ( byłyby łącznie wyższe koszty).

Mam pismo z Sądu z 2004 roku o nadaniu klauzuli ale nadal na starego wierzyciela.
Co można zrobić aby tymczasowo do wyjaśnienia sprawy zatrzymać działanie komornika. On o niczym nie chce dyskutować, nic go nie obchodzi. Zajął konto mamy, wypłatę i konto babci z czego 2500 już zabrał z wypłaty i ekwiwalentu. Jakieś pismo do komornika czy do Sądu ? Proszę o pomoc. Kiedy bieg przedawnienia zostaje przerwany ? W momencie sprzedania długu ? Ponownego oddania sprawy do komornika choć jest nowy wierzyciel ?

No to dlaczego w piśmie od komornika jest napisane, że wierzycielem jest jakiś tam fundusz sekurytyzacyjny? Upewnijcie się na 1000%, że w tej sprawie nie było nadania klauzuli w trybie 788 kpc

Mama była w Sądzie jest tylko wyrok z 2002 i nadanie klauzuli z 2004 nic więcej z ostatnich lat. To mnie właśnie dziwi.
Komornik mówi, że jest wyrok z 2014 ale w Sądzie w aktach go nie ma i czemu nie posłużył się w piśmie datą z 2014 roku skoro ma wyrok ?

No to w takim razie jedynym wyjściem jest udanie się do komornika i zapoznanie się z tytułem wykonawczym. Tam będzie wszystko napisane, co, kiedy i jak.

Czyli rozumiem, że komornik powinien posiadać aktualny tytuł wykonawczy wydany na nowego wierzyciela ? Z datą jak mówi z 2014 lub po prosty nadany po 2004 roku. A co jeśli takowego nie posiada tylko ten stary z 2002 z klauzulą z 2004 r. ? Przepraszam że męczę temat ale komornik wogóle nie chce udzialć informacji

Idź do komornika i zobacz tytuł wykonawczy. znając odpowiedź wtedy będziemy się zastanawiać

Powrót