III klasa podatkowa w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku bibi76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bibi76

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
mam pytanie, czy mogę razem z mężem który jest na III klasie podatkowej rozliczyć się w Niemczech? Dodam, że cały rok 2012 tam pracował, a ja w Polsce miałam dochodu 29 tys. zł. Nie jesteśmy tam zameldowani. Mąż pracuje po 3 tyg i na tydzień wraca do kraju. Czytałam o wniosku o uznanie pracownika za podatnika podlegającego nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, ale nie wiem czy w naszej sytuacji ma to miejsce.
Bardzo proszę i dziękuję za pomoc.

Witam,
mam z mężem problem.
Mąż pracuje w niemczech, ja mieszkam w polsce i jestem obecnie na bezrobotnym.
W lipcu tego roku wzieliśmy ślub. Mąż chce zmienić klasę podatkową na III i tu mamy problem.

Był się pytać w Finanzamt i dostał papiery do wypełnienia:

- antrag zu den elektronischen Lohnsteuerabzugsmerkmalen

(http://www.hamburg.de/contentblob/2...3251d856f3ade/data/elstam-antrag-merkmale.pdf)

- Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer - Wniosek o uznanie pracownika za podatnika podlegającego nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w zakresie podatku dochodowego

http://www.mdf.brandenburg.de/media_fast/4055/PL__Anlage_Grenzpendler_EU-EWR_polnisch.pdf

powyższy dokument jest w wersji polskiej i niemieckiej i jak się dowiedziałam to mam wersję polską zanieść do US
więc poszłam do US zapytać się jak go wypełnić. no i pani mi powiedziała co mam wypełnić i dała mi jeszcze wniosek o wydanie zaświadczenia o wysokości dochodów za rok... (oczywiście zaświadczenie płatne)

moje pytania:
1. te zaświadczenie o zarobkach mam napisać że za rok 2016 bym chciała mimo że rok się nie skończył?
2. czy ktoś wie co to jest ten pierwszy wniosek, w jakim celu się go wypełnia i jak to zrobić
2. czy niemiecki Urząd Skarbowy zaciągnąłby sobie dane po zgłoszeniu w niemieckim starostwie że mąż jest po ślubie i zmieniłby mu klasę podatkową automatycznie na III? czy tak to nie działa...

Bardzo proszę o pomoc

Warunkiem otrzymania 3 klasy podatkowej jest nie tylko slub, lecz takze wspólne gospodarstwo domowe. Faktycznie zyjecie w separacji/ osobno, wiec 3 nie nalezy mu sie.

ildiko napisał:
Warunkiem otrzymania 3 klasy podatkowej jest nie tylko slub, lecz takze wspólne gospodarstwo domowe. Faktycznie zyjecie w separacji/ osobno, wiec 3 nie nalezy mu sie.

Są osoby prowadzące podwójne gospodarstwo domowe co nie wyklucza 3 klasy podatkowej.

Z takiego opisu pytającej ciężko cokolwiek powiedzieć.

Klasy podatkowe uregulowane są w § 38b niem. ustawy o podatku dochodowym (Einkommensteuergesetz; w skrócie EStG), zaś kryteria klasy podatkowej III opisane są w ust. 3 tego przepisu. Cytuję tę część przepisu w dosłownym brzmieniu:

"In die Steuerklasse III gehören Arbeitnehmer,
a) die verheiratet sind, wenn beide Ehegatten unbeschränkt einkommensteuerpflichtig sind und nicht dauernd getrennt leben ...".
A zatem ustawowym warunkiem jest, że małżonkowie nie żyją w "trwałej separacji" (nicht dauernd getrennt leben). Nie ma w tym przepisie mowy wprost o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego. To "getrennt leben" jest pojęciem z niem. prawa rodzinnego i w prawie podatkowym, a w szczególności przy stosowaniu § 38 b EStG, rozumie się je tak samo jak w prawie rodzinnym-małżeńskim. Prawdą jest, że wspólne gospodarstwo domowe jest elementem wspólnego pożycia małżonków w prawie rodzinnym, ale są takie sytuacje, w których wspólne gospodarstwo domowe nie jest wspólnie prowadzone lub to wspólne prowadzenie jest bardzo ograniczone, co wcale nie oznacza, że małżonkowie żyją w separacji i że dlatego nie mogą korzystać z kombinacji klas podatkowych III i V. Tak jest np. gdy jedno z małżonków przebywa (np. w związku z pracą) gdzie indziej i faktycznie sam prowadzi swoje małe "gospodarstwo domowe". Dlatego właśnie uwzględniając m. in. takie sytuacje, niem. ustawodawca, wprowadzając w 1934 roku klasy podatkowe wprowadził kryterium separacji (getrennt leben), a nie wspólnego gospodarstwa domowego.
A teraz do pytania postawionego przez pytającą na wstępie wątku: Oczywiście, możecie z małżonkiem złożyć wspólne (roczne) oświadczenie podatkowe; jest to od kilku już lat możliwe, nawet jeśli jedno z małżonków nie pracuje w Niemczech, lecz w innym kraju; np. w Polsce. To wspólne opodatkowanie małżonków nazywa się w Niemczech "Zusammenveranlagung" i jego najważniejszą konsekwencją jest wyliczanie wysokości podatku wg. tzw. "Splittingstabelle", która jest trochę korzystniejsza dla podatnika, niż tzw. "Grundtabelle", czyli tabela podstawowe stawek podatkowych. Ostatecznie, przy rocznym rozliczaniu podatku dochodowego klasy podatkowe nie mają znaczenia, ponieważ klasy podatkowe dotyczą tylko wysokości podatku od wynagrodzeń, które obowiązany jest zatrzymać i odprowadzić do Finanzamtu (urzędu skarbowego) pracodawca. Oczywiście przy klasie podatkowej III ten podatek zatrzymywany i odprowadzany przez pracodawcy jest najniższy. Ale wbrew panującemu, błędnemu przekonaniu, nie oznacza to, że pracownik w ostatecznym, rocznym rozrachunku, płaci mniej podatku, niż ci, którzy mają inne klasy podatkowe. Przy klasach podatkowych chodzi tylko o to, ile ma zatrzymać i odprowadzić pracodawcy. Ile ostatecznie pracownik winien jest Finanzamtowi podatku, wynika z wyżejwspomnianych tabeł podatkowych (Grundtabelle i Splittignstabelle). Przykład: Pracownikowi z klasą podatkową III pracodawca zatrzymał i odprowadził do Finanzamtu w ciągu całego roku 3000,- Euro, a pracownikowi z klasą podatkową I zatrzymał i odprowadzi łącznie 4.000,- Euro. To wcale nie oznacza, że ostatecznie pracownik z klasą podatkową III, po rocznym rozliczeniu zapłaci mniej podatku. Po prostu te miesięczne potrącenia przez pracodawcę były niższe, a te potrącenia to nic innego jak przedpłaty na podatek ostatecznie wyliczony za cały rok. Przy klasach podatkowych chodzi więc tak na prawdę o wysokość przedpłat na podatek dochodowy, do których potrącania zobowiązany jest pracodawca. Bo podatek od wynagrodzeń (Lohnsteuer) jest po prostu podatkiem dochodowym. Ostatecznie, przy rocznym rozliczeniu, podatnik z klasą podatkową III który np. zarobił w całym roku 24.000,- Euro zapłaci tyle samo podatku, ile zapłaci pracownik z klasą I, który także zarobił 24.000,- Euro. Różnica może wynikać tylko z tego, że ten z klasą III będzie wraz ze swoim małżonkiem opodatkowany wspólnie i podatek wyliczany będzie wg. tabeli małżeńskiej (Splittingstabelle), w którejstawki podatku są trochę niższe.

Ostatnia edycja:
Powrót