Ikea - powielanie zdjęć

• Autor wątku Autor wątku ewoufa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewoufa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie!
Nie potrafię znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie i dość istotne dla mnie pytanie - czy kopiowanie zdjęć produktów ze strony ikeii na portal typu allegro bądź na Sklep internetowy, z produktami i akcesoriami Ikea jest zgodne z prawem czy nie? Ja nie zauważyłam żadnego obwarowania prawnego w regulaminie ikeii , ale może po prostu nie zauważyłam

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Nie jest zgodne z prawem. Poczytaj Rozdział VII.

Czyli rozumiem, ze sklepy oferujące produkty ikeii ze zdjęciami produktów działają niezgodnie z prawem? A na allegro wszyscy użytkownicy też łamią prawo?

Nawet ci się nie chce czytać.
Rozdział VII
Ochrona praw własności intelektualnej
1.Wszelkie prawa, w tym prawa autorskie i prawa własności przemysłowej do Serwisu do jego poszczególnych elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, materiałów audiowizualnych, aplikacji, programów, narzędzi i baz danych, znaków towarowych, logotypów zastrzeżone są na rzecz IKEA lub innego podmiotu z grupy IKEA.
2.Korzystanie z Serwisu, nie oznacza nabycia przez Usługobiorcę jakichkolwiek praw na dobrach niematerialnych do utworów, baz danych, programów, Narzędzi i znaków towarowych i logotypów w nich zawartych.
3. Usługobiorca może korzystać z Serwisu w ramach dozwolonego użytku osobistego, wyznaczonego przez przepisy prawa oraz na warunkach niniejszego Regulaminu.
Powielanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób materiałów umieszczonych w Serwisie bez pisemnej zgody IKEA oraz poza granice do zwolone prawem jest zabronione

ewoufa napisał:
... Ja nie zauważyłam żadnego obwarowania prawnego w regulaminie ikeii , ...
I nie musi być. Korzystanie z cudzych utworów zawsze wymaga odpowiedniej zgody.

W takim razie 99,5% sprzedających na allegro i w internecie łamie prawo. Nie ważne czy sprzedaje zabawki, kosmetyki, buty czy inne produkty (w tym IKEA) wykorzystuje udostępnione przez dostawcę / producenta zdjęcia by sprzedać produkty. Proszę popatrzeć jak wykorzystywane jest logo facebooka. Nie sądzę by każdy sprzedawca czy sklep posiadał zgodę, umowę, z resztą producentowi zależy na większej sprzedaży.

To że ktoś łamie prawo nie znaczy że inni powinni. W krajach arabskich gwałt na żonie to nie gwałt. Mamy brać z nich przykład ?

Michał Kulesza napisał:
W takim razie 99,5% sprzedających na allegro i w internecie łamie prawo
To, że ktoś łamie prawo, nie zawsze musi oznaczać, że robi coś złego i musi zostać za to ukarany.
Jeśli IKEA (lub fotograf, który zrobił te zdjęcia), nie mają z tym problemu, to znaczy, że go po prostu nie ma.

StaraWhisky napisał:
... Jeśli IKEA (lub fotograf, który zrobił te zdjęcia), nie mają z tym problemu, to znaczy, że go po prostu nie ma.
Jesteś w poważnym błędzie.

LeszsekS napisał:
Jesteś w poważnym błędzie.
Dlaczego?
Mamy do czynienia z ew. odpowiedzialnością na gruncie cywilnym - nie neguję tego.
Jak jednak widać, przynajmniej na tę chwilę IKEA nie ma zamiaru nikogo ścigać o używanie ich zdjęć, czyli problem nie istnieje.
Będzie dopiero wtedy, kiedy pojawią się pierwsze wnioski o zaprzestanie korzystania ze zdjęć i ew. odszkodowania (czyli być może nigdy).

To, że uprawniony nie korzysta, póki co, ze swoich praw kompletnie nie oznacza, że problem nie istnieje.

Powrót