Ile czasu ma prokuratura

• Autor wątku Autor wątku kj5000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kj5000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
W sierpniu 2007 zotałem pobity i wylądowałem w szpitalu.Obdukcja lekarska wykazała obrażenia powyżej 7 dni i prokuratura wszęła postępowanie z urzędu.W na początku pażdziernika 2007 złożyłem zeznanie i otrzymałem z na piśmie informację o statusie osoby poszkodowanej.Pod koniec pażdziernika 2007 orzymałem pismo z prokuratury o wszczęciu postępowania w tej sprawie.Do tej pory nic więcej nie otrzymałem i nie zostałem poinformowany.Czy jest jakiś określony czas prokuratury na zakończenie postępowania i jakie mi przysługują prawa.Co mogę zrobić , aby coś ruszyć?

jako strona postępowania - masz prawo przejrzeć akta- jak przejrzysz będziesz wiedział co i dlaczego się dzieje w sprawie... porozmawiaj z prokuratorem nadzorujacym to postępowanie...

Tak,ale mi głównie chodzi o to czy jest jakiś określony czas prokuratury na zakończenie postępowania, ponieważ mam podejrzenie,że postępowanie jest celowo opóźniane i może toczyć się w nieskończoność.Czy mogę zgłosić zażalenie o niedopełnieniu obowiązków lub przedłużaniu postępowania przez prokuraturę, a jeżeli tak to wjaki sposób i do kogo.

skoro nie przejrzałeś akt to skad wiesz ,że ktoś nie dopełnił obowiązków lub przedłuża postępowanie...? - skoro ja bez przejrzenia akt ci powiem ,że postępowanie jest zawieszone...:P

Zapytam inaczej:czy w polskim prawie jest określony czas w jakim prokuratura ma na zakończenie określonego postępowania?
Poza tym jesłi postępowanie zostało zawieszone to jako strona w tej sprawie powinienem być powiadomiony o tym fakcie.

Są terminy w których postępowanie przygotowawcze powinno się zakończyć, ale terminy te mają wyłącznie charakter instrukcyjny i mogą być przedłużane. Czyli nie ma sztywnych terminów.

Powrót