Ile czasu ma ZUS???

• Autor wątku Autor wątku axis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

axis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Ile czasu ma ZUS od dnia złożenia dokumentów emerytalnych na wydanie decyzji? Złozyłam wszystkie wymagane 31 sierpnia i do tej pory nic nie dostałam.
Ostatnia składka zdrowotna odprowadzona została z mojej ostatniej pensji czyli 1 sierpnia i w tej chwili jestem nie ubezpieczona-odmówiono przyjęcia mnie do lekarza. Mam pokazac zaświadczenie z ZUS-u, że mam emerytuę. Jak mam pokazac jak nie mam? :what:

1. Na wydanie decyzji ZUS ma 30 dni od wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. W zasadzie przyjmuje się 30 dni od złożenia wniosku, ale jeżeli zachodziła konieczność uzupełnienia akt np. o świadectwo pracy potwierdzające rozwiązanie stosunku pracy to 30 dni liczy się od przedłożenia tego świadectwa.
2. W czasie postępowania o przyznanie emerytury przysługuje Tobie prawo do korzystania ze świadczeń z ub.zdrowotnego. Musisz uzyskać zaświadczenie z ZUS, że w dniu ... złożyłaś wniosek o emeryturę i wniosek jest w trakcie rozpatrywania.

Zwykle wniosek o przyznanie emerytury składa się z chwilą rozwiązania stosunku pracy, a nie dopiero po miesiącu.

Ja nie składałam wniosku po miesiącu-wprost przeciwnie w PIERWSZYM mozliwym dniu! Ja pracowałam w szkole i pensję dostawałam z góry więc dlatego ostatnia składka zdrowotna była tylko na sierpień.
W ZUS powiedziano mi że żadnych zaświadczeń nie wydają :x Do lekarza poszłam niestety prywatnie.

Dyrekcja szkoły powinna w ostatnim dniu pracy podstemplować legitymację ubezpieczeniową.

Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ....
art . 67 Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osób ustaje po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego.

Skoro obowiązek ub.zdrowotnego wygasł w dniu 31.08.2007 r. to masz prawdo do korzystania ze świadczeń do dnia 30.09.2007 r.

Poza tym składka za sierpień odprowadzana jest do 15.09.

[cytat="axis"]
W ZUS powiedziano mi że żadnych zaświadczeń nie wydają :x [/cytat]

Wydają, wydają .... sama takie podpisuję :)

Ale po co zaświadczenie, jak można podstemplować legitymację ubezpieczeniową? Można też okazać dolny odcinek ZUS RMUA.
Te dokumenty są respektowane przez ZOZ-y.

Dzięki serdeczne za pomoc. Jutro uzbrojona w przepis wyrusze do ZUSu. U nas nie tylko legitymacja jest potrzebna do lekarza ale książeczka Usług Medycznych, która służy lekarzowi jako recepta i zlecenie badania (woj. pomorskie) RMUA niestety szkoła w ramach oszczędności papieru od roku nie daje :)
Telefoniczne w oddziale ZUS powiedziano mi że wnioski rozpatruje się alfabetycznie a ja jestem niestety na Z. Obłęd!!! Nie ważna była kolejność składania. Państwo w państwie!

Faktycznie obłęd !!! Kto to widział, żeby wnioski rozpatrywać alfabetycznie. Teoretycznie wnioski na "Z" nie powinny zostać nigdy rozpatrzone, bo zawsze będzie coś przed "Z" :lol: . MASAKRA !!!!

Czy ja dobrze kojarzę, że to jest niezgodne z ustawą? Jest ustawowy termin i ma być dotrzymany, a 'system' ma być tak zrobiony, żeby terminy były dotrzymane...

[cytat="Artisha"]wydłużony z powodu X.[/cytat]
A jaki to powód :?: :what:
Słyszałem tylko o "archiwum X", o powodzie "X" - nie. :wink:
No, ale trudno słyszeć o wszystkim. :what:

[cytat="axis"]
Telefoniczne w oddziale ZUS powiedziano mi że wnioski rozpatruje się alfabetycznie a ja jestem niestety na Z. Obłęd!!! Nie ważna była kolejność składania. Państwo w państwie![/cytat]

Tak się składa, że wnioski się rozpatruje datą wpływu - jest termin 30 dni na załatwienie i czy ktoś jest na Z - nie ma znaczenia, pracownicy dostają przydział na termin i mają sprawy załatwić w terminie. tyle.

Ewentualne przesunięcie terminu wydania decyzji "z powodu X" :wink: (np. gdy brakuje dokumentu). Oczywiście o takiej ewentualności wnioskodawca jest informowany (w tym: podanie przyczyny zwłoki i wskazanie nowego terminu).

Powrót