Ile czasu?

• Autor wątku Autor wątku martin.pol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin.pol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Mam pytanie do niestety doświadczonych osób, ile czasu czekały na "bilet" do ZK
Z góry dziękuję za odp.

Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "biletu do ZK"?

Mam już prawomocny wyrok i czekam na datę stawienia się do ZK

Pewnie różnie to bywa w różnych Sądach (zależy np. od obłożenia Sądu sprawami i pracą). Zwykle wezwania do stawienia się do odbycia kary można spodziewać się w terminie do kilku tygodni od uprawomocnienia się wyroku. W praktyce wezwanie powinno przyjść wraz z zawiadomieniem że wyrok jest prawomocny. Wiele zależy tu od sprawności sekretariatu Sądu.

Wyrok mam od początku października, uzasadnienie od 2 tyg a wezwania nie

naprawdę różnie bywa niejtórzy dostaja po 2 tygodniach inni po miesiącu a jeszcze inni po 3 miesiącach nie ma na to reguły

[cytat="martin.pol"]Wyrok mam od początku października, uzasadnienie od 2 tyg a wezwania nie[/cytat]

Skoro wnosiłeś o uzasadnienie wyroku na piśmie i od doręczenia Ci tego uzasadnienia mija dopiero 2 tygodnie to wyrok w tych dniach dopiero co stał się prawomocny (14 dni od doręczenia uzasadnienia to okres w którym można wnieść apelację).

W Sądzie poczekają teraz co najmniej kilka dni od 14-go dnia od doręczenia uzasadnienia, żeby upewnić się, że apelacja nie została nadana pocztą w czternastym dniu i dopiero zostaną wykonane czynności związane z uprawomocnieniem wyroku, a Ty zostaniesz zawiadomiony, że wyrok jest prawomocny i zostaniesz wezwany do odbycia kary.

Prędzej czy później wezwą Cię ;)

Powrót