Ile dni urlopu wypoczynkowego należy się po urlopie macierzyńskim/zakończenie umowy

• Autor wątku Autor wątku sabina198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sabina198

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam
Mam następujące pytanie jaka ilość dni zaległego urlopu wypoczynkowego powinien wypłacić mi pracodawca w związku z zakończenie umowy o pracę. Sytuacja wygląda w sposób następujący.

Od września 2012 roku przebywałam na zwolnieniu lekarskim
Od marca 2013 roku do marca 2014 przebywam na urlopie macierzyńskim
Moja umowa o pracę kończy się z ostatnim dniem lutego 2014 a u tego pracodawcy jestem już zatrudniona jakieś 4 lata
Mam ukończoną szkołę wyższą

I moje pytanie ile dni urlopu wypoczynkowego do wypłaty mi przysługuje, czy należy w to wliczyć również dwa dni dodatkowe opieki nad dzieckiem, co z dniami kiedy ewentualnie święto przypadało w sobotę. Oczywiście za 2012 rok urlop zastanie pomniejszony o ilość dni już przeze mnie wykorzystanych. Czy należy mi się już 26 dni urlopu + dni dodatkowe ? W jaki sposób powinien być wyliczony ekwiwalent za urlop i kiedy pracodawca ma obowiązek go wypłacić

Proszę o odpowiedz. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam

za rok 2014 - urlop proporcjonalny 5 dni
sabina198 napisał:
czy należy w to wliczyć również dwa dni dodatkowe opieki nad dzieckiem
nie, wykorzysta Pani u kolejnego pracodawcy. Za 2013 przepadły - miał prawo 2 dni wykorzystać ojciec dziecka

sabina198 napisał:
co z dniami kiedy ewentualnie święto przypadało w sobotę.
nic, pierwszy taki dzień będzie 3.05 br.
sabina198 napisał:
kiedy pracodawca ma obowiązek go wypłacić
przy rozwiązaniu umowy

Po proporcjonalności urlopu za 2014 wnioskuję że ogólnie za cały rok należy mi się pełne 26 dni, tak ?

Dziękuję pozdrawiam

nie wiem, źle zrozumiałam Pani pytanie

sabina198 napisał:
Czy należy mi się już 26 dni urlopu + dni dodatkowe ?

proszę podać datę ukończenia studiów i zatrudnienia na umowę o pracę

Studia ukończone we wrześniu 2009 roku.
Umowa o pracę od 2010 roku

w październiku 2012 nabyła Pani prawo do urlopu uzupełniającego 6 dni, a od 2013 ma Pani prawo do 26 dni

Powrót