Ile gwarancji na sprzęt elektroniczny.

• Autor wątku Autor wątku fidley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fidley

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam.
Z tego co mi wiadomo na sprzęt elektroniczny (konkretnie telefon bezprzewodowy) wg przepisów unijnych jest 2 lata gwarancji, czy dotyczy to również firm? Pytam ponieważ sprzedawce w sklepie twierdzi że kupując sprzęt na firmę mam tylko roczną gwarancję.

Nie ma czegos takiego jak minimalny czas gwarancji. To sprzedawca udziela Panu gwarancji na dowolny okres ktory mu odpowiada. Inna srawa ma sie z rekojmia (przy sprzedazy pomiedzy przedsiebiorcami) lub niezgodnosci produktu z umowa (przy sprzedazy konsumenckiej)

Czyli jeśli telefon który kupiłem 1,5 roku temu zepsuł się a sprzedawca twierdzi że nie usunie usterki bo była na niego tylko roczna gwarancja to ma do tego prawo czy nie? Pytam bo przepisy unijne zakładają że okres gwarancji to min 2 lata.

W dużym uproszczeniu ma rację. Trochę pokręcił(eś) instytucje, ale koniec końców tak jest - konsument ma 2 lata , przedsiębiorca (przeważnie) rok.

Gwarancja poza tym nie wynika z przepisów prawa, tylko z dokumentu gwarancyjnego (to w nim jest określone jak długo obowiązuje).

Czyli jeśli telefon który kupiłem 1,5 roku temu zepsuł się a sprzedawca twierdzi że nie usunie usterki bo była na niego tylko roczna gwarancja to ma do tego prawo czy nie?

W końcu kupiłeś na firmę czy na os. fiz?

A na jaki przepis Pan sie powoluje? telefon byl kupiony na firme?

Przepis prawny:
art577kc
§ 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Bo jezeli faktycznie istnieje ten przepis w takim razie wskazany przezemnie art bylby sprzeczny z prawem unijnym :)
Dlatego ja bede upieral sie ze nie ma minimalnego czasu trwania gwarancji

Tak telefon był zakupiony na firmę. Już się zaczynam gubić :) to jest wg przepisów unijnym min okres gwarancji czy nie? Jeśli tak to tak to tylko dla konsumentów indywidualnych czy dla firm tez?

fidley napisał:
Tak telefon był zakupiony na firmę. Już się zaczynam gubić :) to jest wg przepisów unijnym min okres gwarancji czy nie? Jeśli tak to tak to tylko dla konsumentów indywidualnych czy dla firm tez?

Rękojmia dla firm trwa rok (po wymianie sprzętu nie biegnie na nowo).
Niezgodność towaru z umową dla konsumentów trwa 2 lata (po wymianie biegnie na nowo - ale sprzęt musi być wymieniony, naprawa nie powoduje, iż okres jest liczony od początku).
Gwarancja trwa tyle ile udzielił gwarant (może nie dać wcale,a może dać i nieograniczoną, to jego wola, gdyż udzielenie jej, nie jest obowiązkowe).

1. gwarancja jest dobrowolnym, umownym zobowiązaniem - może nie być w ogóle udzielana.
2. przepisy kc o rękojmi regulują sprzedaż, w której stroną kupującą nie jest konsument -
Pański przypadek.
3. sprzedaż konsumencką reguluje ustawa o sprzedaży konsumenckiej

1. Te 2 lata, o których mówisz dotyczą konsumentów (os. fizyczne), czyli w tym przypadku nie Ciebie.
2. Okres gwarancji jest zapisany w karcie gwarancyjnej.
3. Okres rękojmi wynosi domyślnie rok (strony mogą przy zakupie ustalić inaczej).

Gwarancja dotyczy Twoich relacji z producentem (np. Nokia), rękojmia sprzedawcy (np. Media Markt).

Hehe ale się wszyscy rzucili z odp :)

Powrót