Ile mam czasu na egzekucję od zarządu

• Autor wątku Autor wątku kornel74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kornel74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, kilka dni temu otrzymałem od komornika pismo o umorzeniu postępowania wobec sp. z o.o. z powodu braku majątku. Zarząd nie złożył upadłości, ukrywa się. Ile mam czasu na wystąpienie o należne mi pieniądze wobec członków Zarządu?

Roszczenie wierzyciela przeciwko członkom zarządu spółki z o.o. ulega przedawnieniu w terminie określonym w art. 442 § 1 KC (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 stycznia 2004 r., IV CK 176/02). Przepis ten reguluje zasady przedawnienia roszczeń odszkodowawczych z tytułu czynów niedozwolonych (deliktów). Zgodnie z przedmiotowym przepisem roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i osobie zobowiązanej do jej naprawienia, jednakże w każdym przypadku roszczenie przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę.

Bardzo dziękuję Ci zolko za tą informację. Jako, że nie jestem biegły w literze prawa sprobuję nieco łopatologicznie sobie to rozysować. Mamy w takim razie dwa terminy:

- 3 lata od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i osobie zobowiązanej do jej naprawienia
- 10 lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę

Zakładając przypadek taki jak u mnie, niezapłacenie faktury przez spółkę na około 30000 w 2008 roku, oraz otrzymanie w 2013 roku od Komornika informacji o bezskuteczności egzekucji wobec spółki powinienem liczyć:

- 3 lata od 2013 roku?
- 10 lat od 2008 roku?

Czy dobrze interpretuję wykładnię art. 442 § 1 KC?

Powrót