Ile mogę?

• Autor wątku Autor wątku Przemo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Od 2,5 roku prowadzę działalność gospodarczą z szerokorozumianej branży rozrywkowej. Mam do Państwa pytanie dotyczące relacji dystrybutor <-> detalista i, prawdopodobnie, praw autorskich, choć do końca nie wiem, czy oby na pewno dobry Dział obrałem.
Prowadzę Sklep internetowy. Część asortymentu, który sprzedaje opłaca mi się zakupić w USA, w internetowych sklepach detalicznych zamiast zaopatrywać się w niego u polskich dystrybutorach. Mówię tutaj oczywiście o absolutnie legalnym imporcie wraz z opłaceniem podatku VAT oraz Cła. Marże nakładane przez polskiego dystrybutora są tak duże, że nawet w detalu kupując w USA, wraz kosztami wysyłki i obsługą firmy spedycyjnej produkt mam o 1/3 taniej.
Mam teraz pytanie dotyczące praw autorskich związanych np. logiem firmy, fotografii opakowania produktu. Czy nie zaopatrując się u polskiego dystrybutora mam prawo używać ich używać? Krótko mówiąc: czy polski dystrybutor ma jakiekolwiek podstawy prawne aby mi zabronić takich praktyk?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przemo_ napisał:
Mam teraz pytanie dotyczące praw autorskich związanych np. logiem firmy, fotografii opakowania produktu. Czy nie zaopatrując się u polskiego dystrybutora mam prawo używać ich używać? Krótko mówiąc: czy polski dystrybutor ma jakiekolwiek podstawy prawne aby mi zabronić takich praktyk?
Witam,

jeśli chodzi o wykorzystanie lóg, nazw, innych znaków producenta oraz elementów opakowania czy wizerunku przedmiotu, to jeśli są one zastrzeżonymi znakami towarowymi (logo, nazwa, znak firmowy) bądź zastrzeżonymi wzorami użytkowymi (np. opakowanie) lub wzorami przemysłowymi (np. produkt) to generalnie wyłącznym prawem do ich wykorzystania dysponuje osoba będąca właścicielem tychże praw ochronnych, którą zwykle jest producent. Zastrzeżenia na obszar Polski można sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl. Więcej w ustawie prawo własności przemysłowej z 2000 roku. Zakres dozwolonego użytku dla zastrzeżonych znaków towarowych opisany jest przykładowo w w Art. 155, 156.

Dodatkowo, proszę pamiętać, że takie rzeczy jak logo czy grafika opakowania chronione mogą być niezależnie z tytułu praw autorskich. I wtedy również powinno się uzyskać zgodę na ich wykorzystanie od właściciela majątkowych praw autorskich.

Generalnie uprawnionym z tytułu praw ochronnych wymienionych powyżej własności intelektualnych jest zwykle producent wyrobu, który to może występować osobiście, lub poprzez upoważnionego przedstawiciela (np. dystrybutora na dany obszar), o zaprzestanie naruszania przysługujących mu praw ochronnych.

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem w bazach UPRP, produktów, które mam na myśli nie ma w ich bazie. Myślę również, że w interesie producenta nie będzie leżało aby utrudniać mi sprzedaż jego produktów. Jedyną osobą "pokrzywdzoną
w tej sprawie będzie dystrybutor, który nie będzie uczestniczył w wymianie towaru między mną a producentem.
Nie zależy mi na tym, aby prawo omijać ani naginać. Chcę się jedynie dowiedzieć czy dystrybutor może mieć jakiekolwiek podstawy prawne aby mi takiej sprzedaży zakazać lub zmusić do korzystania ze swojego pośrednictwa.

hm, sprzedaż towarów, a wykorzystanie znaków firmowych to dwie różne rzeczy. Sprzedaży importer nie może Panu zabronić, zwłaszcza, jeśli on wprowadził towary do obrotu na obszarze UE.

Natomiast co do wykorzystania znaków, etc. dystrybutor, (jeśli nie byłby właścicielem jakichś praw ochronnych) mógłby występować jedynie w imieniu właściciela praw ochronnych, mając jego upoważnienie.

Powrót