ile moze byc aresztu?

• Autor wątku Autor wątku zalamana0000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana0000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Powiedzcie mi prosze ile mozna byc w areszcie? jest toczona sledztwo w sprawie pobicia .Chlopak dostal 2 m-ce ale chyba mu przdluzyli bo mial wyjsc w polowie lutego:(:( pomocy

Twój chłopak bedzie siedział w areszcie do momentu zakończenia sledztwa lub uchylenia sankcji. :-(

Załamana poczytaj sobie wątek : Przedłużenie aresztu

a ile takie sledztwo moze trwac? to juz 2 m-ce;/ jestem z tego zielona naprawde nikt mi nic nie chce powiedziec a jaka jest szansa ze uchyla?

Nie ma sztywnych reguł co do długości trwania postępowania przygotowawczego. Trwa ono tyle ile potrzeba by wyjaśnić okoliczności sprawy i podjąć decyzję czy kierować sprawę do Sądu czy nie.

To może być zarówno mies jak i 2 lata- trudno powiedzieć...

Czyli mozna powiedziec ze maksymalny czas aresztu wynosi 2 lata taak? potem musi juz byc wyrok?

Nie. Tymczasowe aresztowanie w szczególnie uzasadnionych przypadkach może trwać nawet ponad 2 lata. Z reguły postępowanie przygotowawcze powinno być zakończone w ciągu 3 miesięcy. Jeśli jednak nie zostanie zakończone, to sąd może przedłużyć na kolejne 3 mies itd. Areszt w postępowaniu przygotowawczym może trwać do roku. W szczególnie zawiłych sprawach Sąd Apelacyjny może przedłużyć TA ponad rok. W postępowaniu sądowym TA łącznie może być do 2 lat, jednak i w tym przypadku Sąd Apelacyjny może przedłużyć sankcję na czas dłuższy.

Hmmm no to sporo czasu jeszcze przede mna mozna powiedziec..masakra.Najgorsze jest ze nic sie nie wie bo nikt Ci nie chce nic powiedziec:( wiem ze kazdy przypadek jest inny..ciekawe jak w naszym bedzie..DZieki BArbie

Myślę, że za samo pobicie nie będzie aż tak długo toczyło się śledztwo. Może to będzie ok 6 mies, może mniej (to tylko moje gdybanie). Nie jest to jakaś zawiła sprawa, żeby śledztwo aż tak się przeciągało.

Powrót