Ile może trwać reklamacja?

• Autor wątku Autor wątku margot007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margot007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
22 grudnia zgłosiłam plecak Moab Jam Wolfskina do reklamacji, w sklepie gdzie kupiłam, czyli Cerro Torre w Krakowie. Okres reklamacji 2 lata, na podstawie paragonu. Wada, wydawać by się mogła niewielka (prucie elementu systemu nośnego), na dokumencie zgłoszenia reklamacji informacja że reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14 dni. Po tym czasie dowiedziałam się że plecak jest w naprawie, a jak długo tam pozostanie, tego nikt nie wie. Mili panowie z obsługi poinformowali mnie że producent nie ma określonego czasu na naprawę (!). Na dzień dzisiejszy plecaka nadal nie mam. Natomiast wyczytałam w internecie że producent ma czas 2 tyg, po tym czasie możemy żądać zwrotu pieniędzy albo nowego towaru. Niestety nie wiem na ile mogę w to wierzyć.
Może ktoś wie czy mogę coś na zaistniałą sytuacje poradzić ??

Jak dokładnie brzmiała reklamacja, w jakiej formie złożona (słownie, pisemnie)?

Za mało informacji by to orzec.

Zgłoszenie reklamacji w formie pisemnej (formularz), a na nim: dane moje, sklepu, nazwa plecaka, cena, data zakupu (24.09.10), przedłożony dowód sprzedaży-paragon, dokładny opis niezgodności towatu z umową-prucie się systemu nośnego w lewej części, kiedy stwierdzono niezgodność - 15.12.10,żądania reklamującego - naprawa lub nowy. Na koniec informacja że reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14 dni.
I tyle...

Błąd. Nie odpowiedzieli w terminie 14 dni, więc reklamacja jest uznana przez domniemanie... mają 14 dni na odpowiedź na reklamacje, a nie na jej spełnienie. Teraz mogą naprawiać... aż naprawią ;)

O taka informacje mi chodziło, czy jest określony czas na naprawę. Dziękuje za odpowiedź :)

Nie ma w ustawie określonego czasu na naprawę - można więc założyć, że powinna zostać dokonana niezwłocznie = bez zbędnej zwłoki (przyjmuje się, że termin 14 dni jest wystarczający, ale w uzasadnionych przypadkach może być dłuższy).

Pozdrawiam :cool:

Jest przyjęte, że dla naprawy przewidziany jest termin 14 dni, a dla wymiany 7. W uzasadnionych przypadkach terminy te mogą ulec wydłużeniu.

Jeżeli zostało uszkodzone gniazdo ładowania w tablecie czy to podlega naprawie gwarancyjnej w moim mniemaniu to nie moja wina. Serwis twierdzi inaczej

Powrót