ile może zabrać komornik

• Autor wątku Autor wątku Mila53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam pytanie prawne dotyczące przedawnienia długu minęło już dość długo i według przepisów prawnych dług który się przedawnił nie podlega odwieszeniu a jednak komornik odwiesił czy miał takie prawo skoro jeden zawiesił a on odwiesił gdyż tamten przeszedł na emeryturę zaznaczam iż jest z niego kawał kanalii on nie patrzy na nic .

rokita24.pl napisał:
mam pytanie prawne dotyczące przedawnienia długu minęło już dość długo i według przepisów prawnych dług który się przedawnił nie podlega odwieszeniu a jednak komornik odwiesił czy miał takie prawo skoro jeden zawiesił a on odwiesił gdyż tamten przeszedł na emeryturę zaznaczam iż jest z niego kawał kanalii on nie patrzy na nic .

Skoro Pan wie, że się przedawnił, to po co pyta prawników??8-)

witam zadałem pytanie nie dla ciekawości lecz do formalności prawnej . natomiast pan udzielając odpowiedzi powinien się przedstawić kim jest jakie stanowisko prawnicze pełni bo jeżeli ja pytam to znaczy że jestem nią zainteresowany i należało wyjaśnić a nie głupio popisywać się przykro ale na głupie pytania nie ma odpowiedzi i nie życzę sobie v żadnych takich porad jeżeli nie chcesz to nie odpowiadaj ale nie zabieraj głosu jeżeli nie wiesz jask się do tego zabrać czy ja wiem czy nie wiem to jest moja sprawa a jeżeli pytam należy udzielić takiej porady która pomoże rozwiązać ten problem a przede wszystkim obowiązuje kultura dziękuję .

rokita24.pl napisał:
witam zadałem pytanie nie dla ciekawości lecz do formalności prawnej . natomiast pan udzielając odpowiedzi powinien się przedstawić kim jest jakie stanowisko prawnicze pełni bo jeżeli ja pytam to znaczy że jestem nią zainteresowany i należało wyjaśnić ...
To jakiś żart jest ?
Przedstawię się :
Michupocichu - Moderator tego działu.

Ps. Z takimi wymaganiami to polecam (odpłatną) wizytę u adwokata lub radcy prawnego.

rokita24.pl napisał:
... zaznaczam iż jest z niego kawał kanalii on nie patrzy na nic .
rokita24.pl napisał:
a przede wszystkim obowiązuje kultura dziękuję .
Dokładnie tak. Dodam, że nie wystarczy tylko dodać "dziękuję" na końcu wypowiedzi.
Udzielam ostrzeżenia.

Witam!Ja mam tochę inną sytuację osoba dłużna mi pieniądze podpisała ugodę z której się nie wywiązała teraz nastapiło zajęcie komornicze i odzyskałam marne grosze czy osoba prowadząca własna działalność jest w stanie przeciągnąc
spłatę długu o kolejene lata

kolejene pytanie w jakiej sytuacji dług ulega przedawnieniu bo moja sprawa ciągnie się już długo a rezultaty mizerne

witam wszystkich urażonych " wolność słowa i wyznania" a wszelkie ostrzeżenia i upomnienia proszę zachować dla siebie nic takiego nie pisałem a to że napisałem prawdę to nie trzeba udzielać upomnień za prawdę nie udziela się upomnień dziwię się administracji że tez dołożyła swoje oświadczam iż nie przyjąłem upomnień bo to jest prawda bo są komornicy ale są ludźmi a tego nie można inaczej nazwać to jest i tak łagodne mnie nie zależy na odpowiedziach bo ani jedna odpowiedz nie była prawna wszyscy sie obrazili na słowo "KANALIA" ALBO JEST FORUM PRAWNE I SKOROM SIĘ ZWRACA Z CZYMŚ O PORADĘ TO NALEŻY ODPOWIEDZIEĆ A TU DOŚĆ CZĘSTO POJAWIAJĄ SIĘ TAKIE ODPOWIEDZI ŻE JUŻ KILKA KROTNIE BYŁA NA TO PYTANIE ODPOWIEDZ CZY BYŁA CZY NIE NALEŻAŁO KULTURALNIE ODPOWIEDZIEĆ TO JA WSZYSTKIM TYM KTÓRZY W TEN SPOSÓB ODPOWIADAJĄ UDZIELAM NAGANY JEŻELI PODEJMUJESZ SIĘ DYSKUSJI I ODPOWIEDZI TO ODPOWIEDZ A JEŻELI CI CHODZI ŻE NIE DOSTANIESZ ZA NIĄ ZAPŁACONE TO NIE ZABIERAJ GŁOSU SZUKAJ SOBIE BIZNESMENÓW ŻEBY CI PŁACILI A NA FORUM NALEŻY PODCHODZIĆ DO KAŻDEJ SPRAWY TAK JAK POWINNO BYĆ CZYTAJĄC WASZE ODPOWIEDZI NIC Z NICH NIE WYWNIOSKOWAŁEM DLATEGO ZAPRASZAM WSZYSTKICH POTRZEBUJĄCYCH PORAD PRAWNYCH ZAPRASZAM NA FORUM PRAWNIKÓW TAM ZOSTANIESZ OBSŁUŻONY KULTURALNIE I NIKT SIĘ ZA NIC NIE OBRAŻA I NIKOMU NIE UDZIELA UPOMNIENIA TO WSZYSTKO JESZCZE RAZ PRZYPOMINAM IZ WSZYSTKIE UPOMNIENIA Z ADMINISTRATOREM WŁĄCZNIE ZOSTAŁY ODDALONE JAKO NIE WŁAŚCIWE NASTĘPNYM RAZEM ODPOWIADAJĄC UDZIELENIEM UPOMNIENIA OTWÓRZ KODEKS CYWILNY I ZAPOZNAJ SIĘ Z JEGO PARAGRAFAMI A TERAZ ŻEGNAM.JEŻELI PRZECZYTASZ TO SIĘ ZASTANÓW I SPADNIJ NA ZIEMIĘ ŻEBYŚ ZROZUMIAŁ I NIE POPISYWAŁ SIĘ.

JESZCZE RAZ PONIEWAŻ POJAWIA SIĘ WIĘCEJ OSADZAJĄCYCH DLATEGO PRZYPOMINAM UDZIELAĆ OSTRZEŻENIA CZY UPOMNIENIA TO MOŻNA SAMEMU SOBIE KIM JESTEŚ ŻE SIĘ POPISUJESZ TO WŁASNIE ŚWIADCZY O KULTURZE CZŁOWIEKA TAK JAK SIĘ NIE PODOBAŁO JEDNEMU OSADZAJĄCEMU OSTATNIE MOJE SŁOWO NA KOŃCU PRZEPRASZAM TO CO MIAŁEM NAPISAĆ S -J NAJPIERW OSADŹ SIĘ SAM WIDOCZNIE TACY SAMI SA I TO, ICH URAZIŁO, BO PRAWDA W OCZY KOLE DZIĘKUJĘ ZA PRZECZYTANIE I ZASTANOWIENIE SIĘ NAD ODPOWIEDZIAMI NA PRZYSZŁOŚĆ JEŻELI UDZIELASZ FACHOWEJ ODPOWIEDZI PORADY TO PODAJ ODPOWIEDNIE PARAGRAFY A TAKIE ZWYKŁE :confused:TO MOŻE KAŻDY PISAĆ.

sugestie mam dwie dla kolegi CapsLocka:
- znaleźć forum języka polskiego - szczególnie dział interpunkcja...
- jeszcze raz przemyśleć decyzję czy odstawienie leków jest na pewno dobrym rozwiązaniem
:rolleyes:

podtrzymuje swoja wczorajszą odpowiedz i zegnam wszystkich obrazycieli znalazłem jedno słowo obraźliwe i nie powinno być dopuszczone na forum i cisza panuje ani administrator ani wszyscy co tak szaleją nie udzielili a administratora zapraszam na swoja pocztę mailową i proszę o pełne wyjaśnienie w sprawach ostrzeżenia i innych. proszę również dla dobra sprawy przedstawić się pełnymi danymi bez adresu zamieszkania oraz zajmowane stanowisko czas rozstrzygnąć spór bo na forum nie ma takiego kto by zrozumiał żadnych ostrzeżeń nie przyjmuję do wiadomw ogóle gdyż są bezpodstawne tak jak pisałem wolność słowa i wyznania są to prywatne wypowiedzi nie skierowane do żadnych oskarżycieli dlatego nie ma podstaw prawnych gdybym podał nazwisko tak to wszystko a "upierdliwa sąsiadka to nie jest słowo obraźliwe a kanalia obraźliwe to już nie mamy o czym dyskutować . ":roll:

rokita24.pl - to jest forum prywatne - dostosuj się do zasad na nim panujących.
Nikogo na siłę nie zatrzymujemy.
Szanuj innych - pisz po polsku, używaj kropek i przecinków. Nie używaj Caps Locka.
Zastanawiam się co oznacza skrót "S-J" w Twoim poście ...

Dodam, że ten cały post napisany z użyciem Caps Locka powinien zostać usunięty zgodnie z zasadami tego forum, z którymi powinieneś sie zapoznać.

Zostawiłem go jedynie po to żeby inni mogli się z nim zapoznać i docenili niewdzięczną pracę Moderatora :cool:

Ostatnia edycja:
witam wszystkich użytkowników.:)

Mam pytanie i proszę o pomoc w tej sprawie.

Zona pracuje na umowe-zlecenie na czas nieokreślony

1.komornik zabiera żonie 100% wynagrodzenia:(
był przeze mnie poinformowany ze ja przejsciowo nie mam pracy.
2.mimo ze otrzymywał z pracy zony wynagrodzenie w raporcie napisał wierzycielowi ze zona niepracuje i nie moze sciągac długu-wobec tego wierzyciel podał nas do sądu o wyjawienie majątku,kiedy przedstawiłęm wierzycielowi dokumenty ze komornik oszukuje go-raptem zaczeły wpływac na konto wierzyciela pieniądze.
3.obecnie wierzyciel zawiesił postępowanie komornika,pieniądze są spłacone-a komornik nadal zabiera wynagrodzenie(ma to miejsce 2 miesiąc)

Nie znam sie na prawie ,ale z tego co przeczytałem na róznych forach to komornik złamał kilka przepisów,moja prósba ktos potrafi pomóc w tej sprawie
Bede wdzięczny:)

Pozdrawiam

Z całą pewnością z umoey zlecenia, która ma charakter stały komornik nie może BEZPOŚREDNIO zabrać 100%. Korzysta ona z takiej samej ochrony jak wynagrodzenie za pracę.

Zaniechanie przekazywania pieniędzy na konto wierzyciela, jeśli rzeczywiście było bezprawne (nie było zaliczenie na poczet KOSZTÓW egzekucji, która ma pierwszeństwo), jest stosownym naruszeniem przepisów przez komornika. Tyle tylko, że to interes wierzyciela.

Zawieszenie egzekucji nie powoduje zawieszenia czynności. Komornik nadal pobiera kasę, ale umieszcza ją na rachunku depozytowym.

Ja bym się zajął skargą odnośnie pobierania całości wynagrodzenia. Koszt skargi na komornika, to 100 zł. Składa się ją w sądzie rejonowym Waszego miejsca zamieszkania.

Podstawa prawna, to coś koło... Trzeba sprawdzić.

Witam serdecznie Wszystkich :-)

Jestem świadoma, że temat był już poruszany doprawdy miliard razy.

Ale bardzo proszę o pomoc w obliczeniu (możliwego potrącenia komorniczego)

Pracuję w tej chwili w stosunku umowy o pracę, na pełen etat. Zarabiam 4400 brutto (3100 netto), ile może pobrać mi komornik (?)

Zadłużenie wobec wierzyciela wynosi 1410 zł (?)
Wybaczcie, że powielam pytanie, ale doprawdy nie orientuję się w tym wszystkim.

Pozdrawiam Marysia

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź... ;o) Choć wolałabym aby nie była to całość :o( ;o)

1.410 złotych, to nie jest dużo;D

W ogóle nie rozumiem po co było się bawić i nie płacić??

teraz nie dość że ściągnie zadłużenie, to później koszty egzekucji - jednym słowem przy takich zarobkach, to głupota...

Mam pytanie zarabiam brutto ok. 2105 zł ile zostanie mi po potrąceniu komornika na rękę . Bardzo proszę o odpowiedz bo nie wiem jak mam to policzyć

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót