Ile może zająć komornik jeśli jestem na stażu z Urzędu Pracy?

• Autor wątku Autor wątku tomek8708
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek8708

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam mam pytanie. Ile mi może zająć komornik jeśli jestem na stażu z urzędu pracy?? Staż na chwile obecną wynosi 765,45pln netto a dług mam z tytułu niespłaconego kredytu. Mogę liczyć na to, że zostaną mi jakieś środki na życie i jeśli tak to w jakiej wysokości???

z góry dziękuje za pomoc:)

Przepis prawny:
Art. 871. § 1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:

1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,

2) 75 % wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi,

3) 90% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu kar pieniężnych przewidzianych w art. 108.

§ 2. Jeżeli pracownik jest zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwoty określone w § 1 ulegają zmniejszeniu proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy.

tcp napisał:
Przepis prawny:
art. 871. § 1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:

1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,

2) 75 % wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu zaliczek pieniężnych udzielonych pracownikowi,

3) 90% wynagrodzenia określonego w pkt 1 - przy potrącaniu kar pieniężnych przewidzianych w art. 108.

§ 2. Jeżeli pracownik jest zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy, kwoty określone w § 1 ulegają zmniejszeniu proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy.

nie znam się zbytnio na przepisach i paragrafach więc ile komornik może mi zabrać??? chodzi mi na jaką kwotę miesięcznie mogę liczyć po zajęciu komorniczym

Ostatnia edycja:
Nic Ci nie zabierze, bo Twoje zarobki są poniżej wynagrodzenia minimalnego (kwoty wolnej od potrąceń).

Chyba, że będziesz miał coś oprócz wynagrodzenia, na czym będzie mógł "usiąść".

dziki za informację;) a mam pytanie jeżeli nie może mi nic zająć z wynagrodzenia a mieszkam z rodzicami a w domu nie ma nic na mnie to może cokolwiek zabrać??

No jak nie masz nic, to co mógłby Ci zabrać:) Tyle, że z komornikiem na karku za kredyt nic nie załatwisz. Innego kredytu, czy nawet nowego telefonu na abonam.
Z tym, że teraz nie płacisz, ale czy da się tak żyć nie mając nic przez najbliższe 10 lat?
Hmm niektórzy potrafią...

nie chodzi mi o unikanie spłaty sam w miarę możliwości spłacam tam jakąs kwotę miesięcznie. Chodzi mi tylko o rodziców żeby byli spokojni. Matka cały czas się boi , że przez moje problemy mogą jej pół mieszkania wynieść.

I mam jeszcze jedno pytanie bo w piśmie od komornika jest następujące sformuowanie

" komornik może zarządzić otwarcie mieszkania oraz innych pomieszczeń i schowków dłużnika" czynność ta odbędzie się z udziałem Policji i ślusarza

Czy komornik wiedząc , że w mieszskaniu nie ma nic na mnie może coś takiego zrobic??

"komornik może zarządzić otwarcie mieszkania (...) dłużnika".

Masz mieszkanie? :P

nie.....

a do rodziców może przyjść???

na kawę, owszem, jak go wpuszczą:)

Teoretycznie może, teoretycznie policja też może wejść do każdego niepodejrzewanego do domu bez nakazu, uzasadniając to podejrzeniem... Ale czy tak robi?

chodzi o to , że powinęła mi się noga i popadłem w dość znaczny dołek finansowy . Czyli wygląda , że jak będe wpłacał jakąś dobrowolną kwotę w ramach możliwości to mogę być spokojny??? a przedewsystkim moi rodzice bo na tym mi najbardziej zależy??

Mam jkeszcze jedno pytanie czy istnieje takie prawo że w przypadku całkowitego uchylania się od tej spłaty mogę trafić do więzienia???

chodzi o to , że powinęła mi się noga i popadłem w dość znaczny dołek finansowy . Czyli wygląda , że jak będe wpłacał jakąś dobrowolną kwotę w ramach możliwości to mogę być spokojny??? a przedewsystkim moi rodzice bo na tym mi najbardziej zależy??

Mam jkeszcze jedno pytanie czy istnieje takie prawo że w przypadku całkowitego uchylania się od tej spłaty mogę trafić do więzienia???

Jeśli kredyt był udzielony zgodnie z prawem, tj. nie dopuściłeś się przy nim żadnego przestępstwa, np. podając nieprawdziwe dane odnośnie źródła i wysokości dochodów, przeznaczenia kredytu etc., to nie grozi ci więzienie.

Witam czy komornik ma prawo zająć rentę socjalną 540 zł mam ją ja i mąż pozdrawiam

Witam czy komornik moze zajac mi pieniadze pochodzace z handlu na aukcjach sa ta male przelewy poniezej 100 zl na koncie nigy nie mam wiecej jak 300 zl ?

Powrót