Ile % może zająć komornik świadczeń ZFŚS, 13-tki

• Autor wątku Autor wątku kirkor69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kirkor69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mój przypadek wyglada następująco: komornik zabiera mi 60 % pensji na rzecz alimentów i długów (kredyt w banku). Nie mam rzadnych zaległości w spłacie alimentów, są potrącane na bierząco. Moje pytanie jest nastepjuące - ile % z dodatkowych świadczeń - 13 pensja, nagroda dyrektora, świadzczenia z ZFŚS itp - komornik potrąca - 50 czy 60 % :?:

Nadal szukam odpowiedzi na moje pytanie po różnych stronach i w związku z tym czy poniższy cytat ma zastosowanie do mojego pytania - Ile % może potrącić komornik dodatkowych świadzceń:

"Kolejność i wysokość potrąceń obowiązkowych
Przy potrąceniach obowiązkowych pracodawca musi trzymać się kolejności ich dokonywania (patrz niżej). Nie wolno mu też przekraczać limitów. Kolejność jest następująca:

1) sumy egzekwowane na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych - do wysokości 3/5 wynagrodzenia; tyle samo wynosi granica przy zbiegu potrąceń,

2) inne należności niż świadczenia alimentacyjne, egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych - do wysokości połowy wynagrodzenia,

3) zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi - do wysokości połowy wynagrodzenia"

Moje następne pytanie czy jeśli nie zalegam z alimentami to należy uznać że nie są to egzekucje alimentacyjne i i ich wysokość określa pkt 2. Przecież ani złotówka z tych pieniędzy nie trafi na alimenty - chyba że konieczne jest wycofanie wniosku o ściąganie alimentów???

Powrót