ile na zus

• Autor wątku Autor wątku focus57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

focus57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Prowadzę działalnosć gospodarczą ,chcę zatrudnic się na 1/2 etatu pracodawca propnuje ni 900zł brutto.Czy muszę jeszcze opłacać wszystkie składki zus o swojej diałalnosci?:)

.Czy muszę jeszcze opłacać wszystkie składki zus o swojej diałalnosci?:smile:
TAK, wszystkie. Gdyby ze stosunku pracy brutto wynosiło co najmniej 1317 zł, wówczas do opłacania z działalności pozostałaby tylko składka ubezpieczenia zdrowotnego w wysokości 233,32 zł/m-c.

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedż;)

Gdybym była zatrudniona na połowe etatu na umowę o prace nakładcza, to prowadząc własna działalnośc gospodarcza płaciłabym zus-owi tylko 389zł czy to prawda?czy do ego dochodzi jeszcze składka zdrowotna?:mad:

płaciłabym zus-owi tylko 389zł
Pani już prowadzi działalność gospodarczą, nie pisze Pani czy opłaca Pani ZUS preferencyjny, czy pełny. Skąd ta kwota 369 zł?

tak prowadzę i płace normalna składke czyli 839,06 ,ale wyczytałam w internecie że prowadząc działaność własna można zatrudnić się na pół etatu na umowę oprace nakładczą wtedy składka zus jest znzcznie niższa własnie w wysokosci389zł ale nie wiem czy to prawda więc prosze o porade .dziękuje:roza:

A co pan o tym mysli :

Sytuację prawną osób wykonujących pracę nakładczą normuje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 31 grudnia 1975r. w sprawie uprawnień pracowniczych osób wykonujących pracę nakładczą (Dz. U. Nr 3, poz. 19 z późn. zm.).

Umowa o pracę nakładczą stanowi odrębną od stosunku pracy podstawę ubezpieczeń społecznych, o której mowa w art.6 ust.1 pkt 2 oraz art.8 ust.3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie zaś z art.9 ust.2 cyt. ustawy, w przypadku prowadzenia jednocześnie działalności gospodarczej i wykonywania pracy nakładczej można wybrać tytuł ubezpieczenia i opłacać składki wyłącznie od jednego z nich, wybranego przez siebie, np. wyłącznie od umowy o pracę nakładczą.

A co pan o tym mysli :
Praca nakładcza stwarzała Przedsiębiorstwom możliwości znaczących oszczędności w prowadzonej działalności gospodarczej, ale ....
Przepis nieaktualny od 1 marca 2009 roku.
Patrz:
Dziennik Ustaw z dnia 21.01.2009 r. Nr 8, poz. 38,

Powrót