Ile prokurator/policjant równoczesnie prowadzi spraw?

• Autor wątku Autor wątku ewelina595
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Brak Cech Przestępstwa, czyli - mówiąc językiem kpk - brak znamion czynu zabronionego.

Równocześnie prowadzą tego samego dnia ?
Mają w magicznej szafie tyle spraw. Którymi/którą się zajmą dziś to zależy od nich i od potrzeby. Licząc że standard dochodzenie trwa 2 miesiące to wychodzi statystycznie 1 dzień na jedną sprawę. To sobie wyobraź co można zrobić w jeden dzień ze sprawą :)
Załóżmy, że jednak tych spraw jest o połowę mniej to wychodzi 2 dni na sprawę :) Taka jest rzeczywistość. Dodać należy że oprócz akt sprawy są tzw. akta kontrolne, których złożenie czasem zajmuje cały dzień. Akta kontrolne sa nie tylko w Policji. Służą statystyce. W XXI wieku można by to rozwiązać za pomocą bazy informatycznej ale po co.
Myślę, że problem można by jednak zmniejszyć zaganiając do pracy sztaby udających że coś robią pracowników KGP czy KWP. Zmniejszyć liczbę przełożonych. Po prostu stworzyć Policję. Można poczytać ilu policjantów jest pracujących w terenie i zajmujących się prowadzeniem spraw a ilu jest jenerałów. Dla mnie to jest masakra.

destruktor - trochę zagmatwałeś.... akta kontrolne to akta kontrolne...-nie służą one statystyce - od tego są druki KSIP, STP i inne

Ale są powiązane ze statystyką i to bezpośrednio nawet, gdyż tam trafiają druki statystyczne.
Może trochę niejasno napisałem. Generalnie chodzi o to, że sprawa ma akta "główne" i akta kontrolne. Tu i tu się zbiera materiały. Oznacza to podwójną robotę do jednej sprawy.

Ostatnia edycja:
nie zgodzę się - w OZ są tylko niektore druki statystyczne - bynajmniej nie wszystkie -to po pierwsze , po drugie te które nawet są w OZ to są tam po ich wprowadzeniu już do baz...., po trzecie - są bo gdzieś być muszą ,zanim kiedyś je zniszą za parę lat...., ale sam fakt iż niektóre druki są w OZ nie ma nic wspólnego ze statystyką , OZ jest po prostu miejscem ich przechowywania (aby wiadomo było ,że dana rzecz ,osoba itp. została już wprowadzona do systemu)

ale odchodzimy od tematu.

Powrót